Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Σπύρος Καβακόπουλος:Μια ενδιαφέρουσα πρότασή μου


Φίλες Φίλοι της Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας και όχι μόνο,
Σας αποστέλλω μια ενδιαφέρουσα πρότασή μου προς τους πρώην υποψήφιους Συμπαραστάτες του Πολίτη και της Επιχείρησης. Την έστειλα στα τοπικά blogs. Οι εκλογές δεν ανέδειξαν συμπαραστάτη, απέβησαν άκαρμπες. Είχαν πολλά σασπένς και μπόλικα εκλογομαγειρέματα, που παραβιάζαν βάναυσα το πνεύμα του...
Καλλικρατικού νόμου. Επειδή η Ελλάδα δεν αλλάζει και τα ίδια θα συνέβησαν και στους υπόλοιπους δήμους της χώρας μας, ίσως η πρότασή μου αυτή, ν' αξίζει να μεταφερθεί και σ' άλλους δήμους για να διαπιστωθεί ποιοι πραγματικά ενδιαφερόντουσαν και ποιοι πηγαίναν για το λουφέ και την στρέβλωση του νέου θεσμού - που πραγματικά αξίζει.

Η Πρόταση

Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς Προστάτες;
Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μιά κάποια λύσις.

Παραφθορά στίχου του Κ. Καβάφη

Έχει νόημα να «περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι»;

«Τι νόμους πια θα κάμουν οι Συγκλητικοί;»

Ερωτήματα που ζητούνε μιαν απάντηση. Μιαν απάντηση πολύ απλή, σαν το αυγό του Κολόμβου. Δεκαεννέα οι υποψήφιοι, συν ένας ο υποφαινόμενος, που τελικά δεν έβαλε, είκοσι. Όλοι ενδιαφέρονται για το καλό της πόλης και μάλιστα πολύ περισσότερο από τον μέσο δημότη. Να λοιπόν η ευκαιρία να συνασπισθούν από μόνοι τους, να κάνουν ένα εξωθεσμικό άτυπο όργανο και χωρίς μισθούς, φανφάρες και αξιώματα, να αναλάβουν άτυπα το έργο του «Συμπαραστάτη». Ως άτυπο, και μη διορισμένο, κανείς δεν θα μπορεί να τους εμποδίσει. Θα είναι τα μάτια και τα αυτιά των δημοτών. Σε ένα κοινό email, θα δέχονται τις καταγγελίες των δημοτών και εθελοντικά θα τις μεταβιβάζουν στην διοίκηση του δήμου, ώστε αυτή να επιλαμβάνεται. Αν αυτή αδιαφορεί, κούνια που τους κούναγε, είκοσι εθελοντές «Συμπαραστάτες» κουνούν γη και ουρανό.

Θεωρώ ότι δεν είναι δύσκολη η σύσταση αυτού του άτυπου οργάνου. Η προσωπική μου εμπειρία λέει ότι, αν ένας απλός πολίτης μπορεί και υποχρεώνει τον δήμο να επισκευάζει τις πυροσβεστικές φωλιές του δάσους, να υποχρεώνει το ΙΚΑ να εμβολιάζει τα παιδιά μαζεύοντας 500 υπογραφές, κλπ κλπ, τότε είκοσι «Συμπαραστάτες» μπορούν να κάνουν τα χίλια μύρια. Βέβαια μισθός και χρήμα δεν θα υπάρχουν. Αυτό όμως θα είναι και το μεγάλο πλεονέκτημα του άτυπου οργάνου, καθώς κανείς δεν θα μπορεί να πει ότι γι αυτό συστάθηκε.

Αναλαμβάνω την πρωτοβουλία της σύστασης, όποιος υποψήφιος «Συμπαραστάτης» επιθυμεί το καλό της πόλης μας, «Ιδού η Ρόδος, ιδού και η συμμετοχή». Αν η δική μου συμμετοχή δημιουργεί κάποιο εμπόδιο, είμαι πρόθυμος να μην συμμετέχω σ’ αυτήν. Το ίδιο πρόθυμος επίσης είμαι, αν τυχόν κάποιος άλλος επιθυμεί να αναλάβει την πρωτοβουλία αυτήν.
Το email μου spiroskavako@gmail.com

Με τιμή
Σπύρος Καβακόπουλος