Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

«Δι@ύγεια» στους Δήμους από 15 Μαρτίου..!

Από τις 15 Μαρτίου όλοι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπα - επιχειρήσεις που ελέγχουν θα πρέπει υποχρεωτικά να αναρτούν στο Διαδίκτυο, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Διαύγεια», τους νόμους και τις πράξεις των κυβερνητικών και των διοικητικών οργάνων, σύμφωνα με.. σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.
Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, οι κατά νόμο δημοσιευτέες πράξεις στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ισχύουν από τη δημοσίευση, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά, ενώ οι λοιπές δεν εκτελούνται εάν δεν έχουν λάβει Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ) που αποδίδεται με την καταχώρησή τους στους δικτυακούς τόπους του «Δι@ύγεια». Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση αυτή η εκτελεστότητα της συγκεκριμένης πράξης συναρτάται άμεσα με την ανάρτησή της στο Διαδίκτυο, αφού η ανάρτηση ανάγεται σε όρο εκτέλεσης της πράξης.
Επισημαίνεται ότι η παράβαση της υποχρέωσης για καταχώρηση και ανάρτηση των νόμων και των αποφάσεων στο Διαδίκτυο συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.
Οι υπόχρεοι φορείς δεν χρειάζεται να προβούν σε καμιά αγορά εξοπλισμού ή λογισμικού, καθώς η υπηρεσία υλοποίησης του Προγράμματος «Δι@ύγεια» παρέχεται κεντρικά.
Η εφαρμογή της διαδικασίας καταχώρησης και ανάρτησης, καθώς και η προβλεπόμενη από το νόμο συγκρότηση Ομάδας Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ) σε κάθε φορέα που είναι υπόχρεος για ανάρτηση των πράξεών του στο Διαδίκτυο δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση τη σύσταση νέων οργανικών μονάδων στους υπόχρεους φορείς ή όργανα ή την πρόσληψη νέου προσωπικού ειδικά για το σκοπό αυτό. Κατά συνέπεια, η διαδικασία καταχώρησης θα πραγματοποιείται από τους υπόχρεους στο πλαίσιο της προβλεπόμενης από τις ισχύουσες οργανικές διατάξεις οργανωτικής δομής και λειτουργίας των υπηρεσιών τους και με το υπάρχον προσωπικό.
Τέλος, ο υπουργός κάνει γνωστό ότι σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης οργανώνονται επιμορφωτικά προγράμματα σχετικά με τη διαφάνεια και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, με έμφαση στο πρόγραμμα «Δι@ύγεια».
ΑΠΕ-ΜΠΕ