Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Σχέδιο για εσωτερική υποτίμηση έως 20% από την τρόικα εφαρμόζει η κυβέρνηση

Ο κύβος ερρίφθη  από την τρόικα και η Ελλάδα προχωρεί σε εσωτερική υποτίμηση προκειμένου να ξαναβρεί την χαμένη της ανταγωνιστικότητα. Μετά από ένα διάστημα στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να πείσει την τρόικα πως το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα δεν είναι απόλυτη συνάρτηση των μισθών, η ελληνική κυβέρνηση προχωρά τώρα με ταχείς ρυθμούς σε αυτό που πρότεινε η τρόικα από την πρώτη στιγμή.

Τι είχε προτείνει; Οριζόντια μείωση μισθών 10% - 20% σε όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας με στόχο να ανακτηθεί η χαμένη ανταγωνιστικότητα. Τότε η ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερο ο Γ. Παπακωνσταντίνου είχε πει πως δεν είναι αναγκαίο κάτι τέτοιο, αφού η Ελλάδα πάσχει στον τομέα της διάρθρωσης της αγοράς και του τρόπου που λειτουργεί και όταν γίνουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, η χώρα μας θα ξεκινήσει να ανακτά την χαμένη της ανταγωνιστικότητα.
Ο καιρός πέρασε και ελάχιστα έγιναν στον τομέα αυτόν. Ο πληθωρισμός συνεχίζει να καλπάζει σε επίπεδα τα οποία δεν δικαιολογούνται από τον ρυθμό ύφεσης που έχει η ελληνική οικονομία. Έτσι ελήφθη η απόφαση να προχωρήσει στην εφαρμογή του το αρχικό σχέδιο της εσωτερικής υποτίμησης, μέσω της μείωσης των μισθών σε όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας.
Στόχος του σχεδίου αυτού είναι να μειωθεί το συνολικό κόστους του παραγόμενου προϊόντος και ως εκ τούτου να υποχωρήσουν οι τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών που παράγονται στην Ελλάδα. 
Η αρχή έγινε την περασμένη εβδομάδα με τις επιχειρησιακές συμβάσεις, με τις οποίες ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για μαζικές μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα σε επιχειρήσεις, που είτε αντιμετωπίζουν είτε όχι πρόβλημα από την κρίση.
Ακολούθησαν οι ΔΕΚΟ που επέρχεται μείωση μισθών από 10% έως και 25 οριζόντια και ολοκληρώνεται με τις μειώσεις μισθών που ζητά η κυβέρνηση από τις διοικήσεις των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο ΔΕΚΟ.
Το αν το μέτρο αυτό θα έχει αποτέλεσμα είναι ένα άλλο ζητούμενο. Πάντως η τρόικα δεν περιμένει θαύματα, αφού γνωρίζει πως η ελληνική οικονομία λειτουργεί με τέτοιο τρόπο  που δύσκολα θα μπορέσει άμεσα να ακολουθήσει τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην χώρα μας, αν δεν έρθουν άμεσα διαρθρωτικές αλλαγές σε όλο το μήκος της παραγωγής.

Θανάσης Παπαδής