Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

ΔΗΜΟΣ ΦΙΛ-ΧΑΛ: Ύποπτη ή Όχι.....η Μη Εκλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη, στους Περισσότερους Δήμους..?

Γράφει ο Δημότης o.k.
Ο θεσµός του "Συµπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης" στους Δήμους καθιερώθηκε µε τον "Καλλικράτη". Ο "Συμπαραστάτης", θα είναι στην ουσία συμπαραστάτης καθώς θα είναι ανεξάρτητος, θα μεριμνά για την ταχύτατη επίλυση διαφορών και ποικίλων προβλημάτων που θα παρουσιάζονται μεταξύ των πολιτών και των...
δημοτικών υπηρεσιών, θα διαπραγματεύεται, θα συζητά, θα αλληλογραφεί με τους πολίτες αλλά και θα πραγματώνει ουσιαστικές παρεμβάσεις με προτάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την καλύτερη άσκηση των δικαιωμάτων του δημότη.

Πρόκειται λοιπόν για έναν θεσμό, ο οποίος μπορεί να συμβάλλει στην εμβάθυνση των δικαιωμάτων των δημοτών, προσδίδοντας νέες διαστάσεις τόσο στην εξωδικαστική επίλυση διαφορών, όσο και στην θεσμική παρέμβαση σε σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι ακόμα και στο πεδίο των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Μέχρι εδώ όλα καλά, αλλά με την διαδικασία εκλογής τι γίνετε;

Ο "Καλλικράτης", για την διαδικασία εκλογής του "Συμπαραστάτη" προέβλεπε, υποβολή βιογραφικών των υποψηφίων "εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας" και εκλογή του από τα 2/3 των μελών των Δ.Σ.
Καμία διευκρίνηση δεν υπήρχε όμως, για το τι σήμαινε η φράση "εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας"!

Παρατηρήθηκε λοιπόν το φαινόμενο, σε πολλούς Δήμους να αναζητούνται πρόσωπα με νομικές γνώσεις ως κατάλληλα για τη θέση αυτή, αν και ο "Καλλικράτης" ορίζει πως οι δημοτικές υπηρεσίες, (συνεπώς και το Νομικό Τμήμα του) θα πρέπει να υποστηρίζουν το έργο του "Συμπαραστάτη", ενώ σε άλλους Δήμους έψαχναν τον "Αϊνστάιν" της "τοπικής αυτοδιοίκησης".

Και να 'ταν μόνο αυτό...

Άλυτη παραμένει ακόμα η απορία πολλών, για το αν υπήρχαν συνωμοσίες και φόβοι, περί του πολιτικού ρόλου αλλά και του πολιτικού μέλλοντος του προσώπου αυτού και των ήδη διοικούντων, στις επόμενες δημοτικές εκλογές.
(φόβος αναγνωρισιμότητας και πολιτικής ενδυνάμωσης του προσώπου, λόγω της στενής και συνεχούς τριβής αυτού με τους Δημότες).

Για τους παραπάνω λόγους αλλά και πολλούς άλλους ακόμα, 'ισως να φτάσαμε σήμερα στο "λυπηρό" σημείο να μην καταφέρουν πολλοί Δήμοι να εκλέξουν τον "Συµπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης".

Όπως και να έχει...ο χρόνος θα δείξει αν τελικά ο περιβόητος "Καλλικράτης" θα "Καλλι-κρατήσει" και θα...επιτύχει!