Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Οικονομική ασφυξία στους Δήμους και.... "ξύλο" από προμηθευτές!

Ασφυκτικά στενεύουν τα περιθώρια για πολλούς Δήμους της ελληνικής επικράτειας που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Ωστόσο, το εξοργιστικό της υπόθεσης είναι πως το... Υπουργείο Εσωτερικών έχει καθυστερήσει για άλλη μία φορά να καταβάλει το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών πόρων που οφείλει.
Αυτό συνεπάγεται αλλεπάλληλες «τρύπες» για τους Δήμους με τους προμηθευτές να «αφρίζουν» από θυμό στο όνομα του Γιάννη Ραγκούση. Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι πως οι συνεργαζόμενοι με τους Δήμους είναι πολλοί. Αυτό δεν φαίνεται να το έχουν αντιληφθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών. Διαφορετικά δεν θέλουν να καταλάβουν πως πέραν των ΟΤΑ, «βράζουν στο ζουμί» τους και οι προμηθευτές.
Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που εξοργισμένοι πελάτες σε Δήμους ζητούν με… το ζόρι τα χρωστούμενα, αφού δεν μπορούν να αντιληφθούν πως η ευθύνη για τις στάσεις πληρωμών βαραίνει αποκλειστικά το αρμόδιο Υπουργείο.
Συγκεκριμένα, σε δημαρχιακό μέγαρο μεγάλου Δήμου στο λεκανοπέδιο, εισέβαλε πριν από μερικές μέρες μαινόμενος προμηθευτής που ζητούσε μετά μανίας να συναντηθεί με τον ίδιο το Δήμαρχο. Προφανώς, κάτι τέτοιο δεν συνέβη αλλά έγινε… το «έλα να δεις». Μάταια οι υπάλληλοι προσπαθούσαν να εξηγήσουν ποιος ευθύνεται και ποιος όχι.
Αρκετές, μάλιστα είναι και οι περιπτώσεις Δήμων που έχουν απλήρωτο ακόμα και το προσωπικό που δικαίως αγανακτεί και ασφυκτιά οικονομικά!
Μιλώντας εκ μέρους όλων των Δήμων που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει. Να βρισκόμαστε στην «καλλικρατική» εποχή που θα γίνουν οι «μεγάλες αλλαγές» που ευαγγελίζεται το Υπουργείο Εσωτερικών, και να ασφυκτιούν οικονομικά οι Δήμοι που σημειωτέον, πρέπει να ανταπεξέλθουν σε επαυξημένες αρμοδιότητες.
Αυτό ίσως θα έπρεπε να προβληματίσει ιδιαίτερα τον ίδιο τον Γιάννη Ραγκούση μιας και το «καλλικρατικό» όραμά του βυθίζεται στα χρέη ως άλλο Τιτανικός. Ξεκίνησε με ελπίδα και προσδοκίες αλλά αρμενίζει «στραβά».
Μη νομίζετε πως το παραπάνω πρόβλημα ακουμπά μόνο τους χρεωμένους Δήμους. Αγγίζει σχεδόν τους πάντες. Εν ολίγοις, δεν τίθεται θέμα κακοδιαχείρισης εν τοιαύτη περιπτώσει. 
πηγη:dimarxe