Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

ΔΗΜΟΙ:Η «ΕΛΛΑΔΑ» θα διαδεχθεί τον «ΘΗΣΕΑ»..!

Ενημέρωση για την συμβολή της νέας περιφερειακής διοίκησης στην ανάπτυξη των Περιφερειών από τον υπουργό Εσωτερικών, Γ. Ραγκούση.
Πλήρως εξοπλισμένες με όλα τα εργαλεία και τις απαραίτητες... θεσμικές διοικητικές και λειτουργικές προϋποθέσεις οι Περιφέρειες, από την 1ου του νέου έτους έχουν ξεκινήσει ένα πολύ σημαντικό ταξίδι προς όφελος του συνόλου της χώρας, των τοπικών κοινωνικών και της αυτοδιοίκησης, διαβεβαίωσε την Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Ραγκούσης.
Ενημερώνοντας την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για την συμβολή της νέας περιφερειακής διοίκησης στην ανάπτυξη των Περιφερειών, ο κ. Ραγκούσης αφού τόνισε ότι ολοκληρώθηκε ένα μεγάλο επιχειρησιακό πρόγραμμα εφαρμογής του Καλλικράτη και στις περισσότερες περιπτώσεις εξαντλήθηκαν τα συνταγματικά περιθώρια εκχώρησης αρμοδιοτήτων δήλωσε την βεβαιότητά του ότι «ωρίμασαν τόσο πολύ οι συνθήκες ώστε στην επερχόμενη συνταγματική αναθεώρηση τα όρια αυτά θα διευρυνθούν κατά πολύ».
Ο υπουργός υπογράμμισε ακόμη με έμφαση ότι θα χρειαστούν παρεμβάσεις - και όπου απαιτηθεί - διορθωτικές ενέργειες, αλλά επισήμανε ότι όλη αυτή η πορεία θα γίνει σε μια γραμμή θετική, η οποία είναι θέμα χρόνου να αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Επίσης ανέφερε ότι έχει ληφθεί μέριμνα ώστε να ισχύσει μια σειρά από μεταβατικότητες προκειμένου να επιτευχθεί η μετάβαση από το προηγούμενο στο νέο καθεστώς.
Υπογράμμισε ακόμη ότι: πρώτον, προβλέπεται κάθε χρόνο να κάνουν απολογισμό των πεπραγμένων τους οι περιφερειάρχες ενώπιον της Βουλής και δεύτερον πολύ σύντομα θα υπογραφεί ΠΔ για το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ (τον «διάδοχο» του Θησέα, δηλαδή) το οποίο - όπως είπε ο υπουργός - για πρώτη φορά δεν θα αφορά μόνον στον πρώτο βαθμό της Αυτοδιοίκησης αλλά και στον δεύτερο. «Είναι κατά τέτοιο τρόπο σχεδιασμένο που θα δώσει τη δυνατότητα να γίνει ένα καλό πρόγραμμα ενίσχυσης αναπτυξιακών δράσεων της αιρετής περιφέρειας που θα δώσει κατά πολύ τη δυνατότητα στα περιφερειακά συμβούλια να κάνουν πράξη τις αποφάσεις τους» διευκρίνισε ο κ. Ραγκούσης.
«Δεν έχω αμφιβολία - επειδή η κατεύθυνση που κινείται το εγχείρημα είναι αναπτυξιακός μονόδρομος - ότι θα είναι γεωμετρική η πρόοδος με την οποία θα αποδίδουν καρπούς οι προσπάθειες των αιρετών της περιφερειακής αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με τους αιρετούς της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης» τόνισε εμφατικά.
Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε επιπλέον ότι πέραν της διαρκούς παρακολούθησης του εγχειρήματος, η επόμενη φάση η οποία δρομολογήθηκε ήδη, σε ένα καταρχήν προπαρασκευαστικό στάδιο, είναι η οργάνωση η στρατηγική για την μετεξέλιξη του ελληνικού κράτους ως ένα επιτελικό κράτος. «Αυτό θα πάρει τη μορφή σχεδίου νόμου κάποια στιγμή» κατέληξε.


πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ + kathimerini