Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

ΣΧΕΔΙΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΙΝΗΤΟ, ΜΕΣΩ GPS!!!

Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με το σχέδιο για την παρακολούθηση κάθε χρήστη κινητού τηλεφώνου στο...
Πεκίνο μέσω της τεχνολογίας του παγκόσμιου συστήματος εντοπισμού θέσης μέσω δορυφόρου (GPS).


Τα κινέζικα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αυτή την εβδομάδα ότι ξεκίνησαν πιλοτικά σχέδια για μια «πλατφόρμα πληροφοριών του πραγματικού χρόνου κυκλοφορίας των πολιτών» που θα βοηθήσει στη διαχείριση της κυκλοφορίας.


Ο Li Guoguang, αναπληρωτής διευθυντής της επιτροπής επιστήμης και τεχνολογίας του Δήμου του Πεκίνου, είπε ότι το πρόγραμμα θα χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπίσουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση, επιτρέποντας στους υπαλλήλους του Δήμου να παρακολουθούν τη ροή των ανθρώπων μέσω του συστήματος μεταφοράς.


«Ως ένα βαθμό, [αυτή η πλατφόρμα] μπορεί να βοηθήσει τους πολίτες να ταξιδεύουν αποτελεσματικότητα και να διευκολύνει στην κυκλοφοριακή συμφόρηση», δήλωσε στην Beijing Daily.
Πρόσθεσε ότι οι πολίτες θα μπορούν να αγοράσουν τις πληροφορίες, αν και πιο ευαίσθητες πληροφορίες - όπως η θέση των ατόμων - δεν θα είναι διαθέσιμες.


Αλλά ενώ οι δρόμοι του Πεκίνου έχουν πρόβλημα με την κυκλοφοριακή συμφόρηση, εμπειρογνώμονες λένε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για την αξιολόγηση και διαχείριση της κυκλοφορίας και θεωρούν ότι είναι βέβαιο ότι το σχέδιο θα χρησιμοποιηθεί και για λόγους ασφαλείας.


«Σίγουρα η χρήση της πλατφόρμας δεν θα περιοριστεί στη συλλογή πληροφοριών για την κυκλοφορία. Οι υπάλληλοι σε άλλους τομείς, όπως στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και σε θέματα τάξης και ασφάλειας, θα την βρουν χρήσιμη», λέει ο Chen Derong, καθηγητής ασύρματων επικοινωνιών στο Πανεπιστήμιο Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών του Πεκίνου, στην South China Morning Post.


«Νομίζω ότι παρά το πρόσχημα του ελέγχου της κυκλοφορίας αυτό είναι μέρος της κλιμάκωσης της χρήσης των τεχνολογιών για τον έλεγχο της κοινωνικής δυσαρέσκειας», δήλωσε ο Wang Songlian του δικτύου Κινέζων Υπερασπιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επεσήμανε ότι το περασμένο έτος η κυβέρνηση εισήγαγε την υποχρεωτική καταγραφή για όποιον αγοράζει μια κάρτα SIM.
«Πολλοί ακτιβιστές έχουν πει ότι είναι τα κινητά τους τηλέφωνα ήδη παρακολουθούνται από τις δυνάμεις ασφαλείας. Θα χρησιμοποιήσουν το μέτρο για να εντοπίζουν που βρίσκονται οι άνθρωποι και κατά πόσον άλλοι ακτιβιστές θα πάνε εκεί», είπε.


Πρόσθεσε όμως: «Για τους απλούς ανθρώπους, η κυβέρνηση ανησυχεί για την κοινωνική αναταραχή. Συχνά υπάρχει μια σπίθα κάπου και συγκεντρώνονται όλοι και διακινούν κάποια πληροφορία. Με την εγγραφή των ανθρώπων και τον εντοπισμό τους, θα τους επιτρέπει να μαθαίνουν για συγκεκριμένες διαμαρτυρίες και θα τιμωρούν συγκεκριμένους ανθρώπους. "


Το China National Radio είπε ότι η δημοτική αρχή ελπίζει να ξεκινήσει το έργο σε δύο τμήματα της πρωτεύουσας εντός του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους.