Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

ΛΙΒΥΗ: "Τσουνάμι" μεταναστών εγκαταλείπει τη χώρα!

Η Ιταλία εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 1,5 εκατ. μετανάστες στη Λιβύη που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, κατευθυνόμενοι ανατολικά ή δυτικά και πιθανότατα προς την...
Ιταλία, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ρομπέρτο Μαρόνι.


«Υπάρχουν περίπου 1,5 εκατ. μετανάστες που αυτές τις ημέρες εγκαταλείπουν τη χώρα προς τα δυτικά (δηλαδή προς την Τυνησία) και προς τα ανατολικά (προς την Αίγυπτο), αλλά περιμένω ότι στο μέλλον θα μπορέσουν να κατευθυνθούν βόρεια, με προορισμό την Ιταλία» τόνισε ο υπουργός ενώπιον του Κοινοβουλίου.


Σύμφωνα με τον Μαρόνι, που είναι μέλος της Λέγκας του Βορρά, «οι αστυνομικοί έλεγχοι στις λιβυκές ακτές είναι πλέον ανύπαρκτοι. Προς το παρόν, οι αναχωρήσεις μεταναστών δεν έχουν επαναληφθεί, αλλά όλα εξαρτώνται από την εξέλιξη της κρίσης στη Λιβύη και αυτό είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό» πρόσθεσε ο υπουργός.


Η Ιταλία έχει ήδη δεχθεί πάνω από 6.000 μετανάστες από την Τυνησία, μετά την κρίση που ξέσπασε στη χώρα αυτή, στην οποία αναφερόμενος ο Μαρόνι τόνισε ότι «υπάρχει μια γενιά που εγκαταλείπει την Τυνησία εξαιτίας της κρίσης, η οποία δεν έχει επιλυθεί και εξαιτίας της απουσίας ελέγχου».


«Υπάρχουν σήμερα 60.000 μετανάστες που έχουν εγκαταλείψει τη Λιβύη και οι οποίοι φιλοξενούνται στην Τυνησία και άλλοι τόσοι που βρίσκονται ακόμα στη Λιβύη κοντά στα σύνορα με την Τυνησία» πρόσθεσε ο υπουργός, σύμφωνα με τον οποίο είναι συνολικά περίπου 120.000 οι άνθρωποι στην περιοχή αυτή που έχουν ανάγκη από βοήθεια.


«Πρόκειται για μια σοβαρή κατάσταση που κινδυνεύει να γίνει δραματική, γιατί η Λιβύη δεν βοηθά τους ανθρώπους αυτούς, ενώ η Τυνησία το κάνει, αλλά δεν είναι μια οργανωμένη βοήθεια και για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε να οργανώσουμε μια ανθρωπιστική αποστολή, για να δημιουργήσουμε έναν καταυλισμό για τους πρόσφυγες» συμπλήρωσε ο Μαρόνι.


Στο μεταξύ, η Ρώμη ανακοίνωσε χθες το βράδυ την απόφασή της να στείλει ανθρωπιστική αποστολή στην Τυνησία, για να βοηθήσει τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη Λιβύη.

www.inews.gr