Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2011

Καντάφι: «Ετοιμαστείτε να πολεμήσετε για τη Λιβύη»


ΑΠΕ-ΜΠΕ

 Ο Καντάφι εμφανίστηκε στην Πράσινη Πλατεία της Τρίπολης, καθώς οι συγκρούσεις στην πρωτεύουσα γίνονται ολοένα πιο σφοδρές και ενώ ο έλεγχος σε άλλες πόλεις έχει μάλλον χαθεί. Χιλιάδες οι νεκροί στην Λιβύη, σύμφωνα με τον πρεσβευτή της... Λιβύης στον ΟΗΕ
Κάνοντας επίδειξη δύναμης ο ηγέτης της Λιβύης, Μουάμαρ Καντάφι, απευθύνθηκε σήμερα στους υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί στην Πράσινη Πλατεία, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι διατηρεί τον έλεγχο της πρωτεύουσάς του.
«Θα πεθάνουμε εδώ, στο έδαφος της Λιβύης. Θα ματαιώσουμε τις ξένες απόπειρες όπως κάναμε με τον ιταλικό ιμπεριαλισμό», είπε ο Καντάφι, χαιρετίζοντας τη λιβυκή σημαία. Η ζωή χωρίς το «πράσινο λάβαρο» είναι «άχρηστη», πρόσθεσε, αναφερόμενος στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που έχουν κατεβάσει τη λιβυκή σημαία και την έχουν αντικαταστήσει με εκείνη που χρησιμοποιούνταν πριν από την επανάσταση του 1969. «Αυτή είναι η αήττητη νεολαία», είπε, χαιρετίζοντας τους υποστηρικτές του.
«Αν χρειαστεί θα ανοίξουμε τις αποθήκες όπλων και θα εξοπλίσουμε όλο το λαό και όλες τις φυλές της Λιβύης», προειδοποίησε ο Καντάφι και, απευθυνόμενους στους οπαδούς του, τους προέτρεψε: «Ετοιμαστείτε να πολεμήσετε για τη Λιβύη, ετοιμαστείτε να πολεμήσετε για την αξιοπρέπεια, ετοιμαστείτε να πολεμήσετε για το πετρέλαιο», διαβεβαιώνοντας ότι «μπορούμε να θριαμβεύσουμε επί των εχθρών».
Στέλνοντας φιλιά στους υποστηρικτές του και υψώνοντας τη γροθιά του στον αέρα, πρόσθεσε: «Είμαστε το έθνος της αξιοπρέπειας και της ακεραιότητας, αυτό το έθνος έχει θριαμβεύσει επί της Ιταλίας».
«Χορέψτε, τραγουδήστε και προετοιμαστείτε το πνεύμα που έχετε είναι ισχυρότερο από οποιαδήποτε προσπάθεια των ξένων και των εχθρών να μας καταστρέψουν. Ο Μουάμαρ Καντάφι είναι ανάμεσά σας. Στέκω ανάμεσα στο λαό και θα πολεμήσουμε και θα τους σκοτώσουμε αν θέλουν. Δείτε τη δύναμη του λαού. Αυτή είναι η δύναμη του λαού που δεν μπορεί να ηττηθεί», υπογράμμισε καλώντας και πάλι τους οπαδούς του «να χορέψουν, τα τραγουδήσουν και να γιορτάσουν στις πλατείες όλη τη νύχτα».
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ωστόσο ότι ο δρόμος που οδηγεί από το κέντρο της πρωτεύουσας στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μιτίγκα είναι γεμάτος με αστυνομικούς και στρατιώτες που ελέγχουν εξονυχιστικά όσα οχήματα επιχειρούν να περάσουν από εκεί.
«Ο δρόμος και όλες οι διασταυρώσεις είναι γεμάτες με στρατιώτες και αστυνομικούς που κρατούν καλάσνικοφ. Ζητούν από τους οδηγούς να ανοίγουν τα αυτοκίνητα και ελέγχουν τι υπάρχει μέσα. Είναι πολύ-πολύ δύσκολο να μετακινηθούμε» είπε ο μάρτυρας που μίλησε στο πρακτορείο Ρόιτερς.
Ορισμένοι κάτοικοι της πρωτεύουσας είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι είχαν ακούσε πως επρόκειτο να οργανωθεί αντικυβερνητική διαδήλωση κοντά στο αεροδρόμιο Μιτίγκα.
Χιλιάδες είναι οι νεκροί στην Λιβύη, σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Λιβύης στον ΟΗΕ
Χιλιάδες είναι οι νεκροί στην Λιβύη και όχι εκατοντάδες, σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρεσβευτή της λιβυκής αποστολή του ΟΗΕ, Ιμπραήμ Νταμπασί, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο πρεσβευτής δήλωσε, ακόμη, ότι η χώρα θα σταματήσει σύντομα την εξαγωγή πετρελαίου για λόγους ασφαλείας, αλλά η βιομηχανία δε θα αντιμετωπίσει πρόβλημα. "Η εξαγωγή του πετρελαίου μπορεί να σταματήσει σύντομα για λόγους ασφαλείας, αλλά πιστεύω ότι βρίσκεται υπό τον καλό έλεγχο του λαού και δε θα υποστεί ζημιές" ανέφερε.
Ο κ. Νταμπασί κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να δράσει άμεσα με την επιβολή κυρώσεων κατά του Μουάμαρ Καντάφι και άλλων ηγετών της Λιβύης. Ο πρεσβευτής του ΟΗΕ εκτίμησε ότι ο Καντάφι θα παλέψει μέχρι το τέλος και δε θα παραδοθεί ζωντανός, ενώ ζήτησε από τους αρχηγούς των αφρικανικών κρατών να σταματήσουν να στέλνουν μισθοφόρους σε βοήθεια του Λίβυου ηγέτη. "Είναι τρελός και ψυχολογικά ανισόρροπος. Θα μείνει, μέχρι τη στιγμή που είτε θα σκοτωθεί είτε θα αυτοκτονήσει" σημείωσε ο πρεσβευτής.
undefined
"Το καθεστώς του δικτάτορα ζει τις τελευταίες του στιγμές. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι, που φτάνουν στην Τρίπολη και συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης, την πλατεία των μαρτύρων. Αυτοί οι άνθρωποι θα νικήσουν, αλλά ο Μουάμαρ Καντάφι έχει στείλει τους τρομοκράτες του απέναντι στους διαδηλωτές και περιμένουμε χιλιάδες νεκρούς σήμερα στην Τρίπολη" πρόσθεσε.
Υπό τον έλεγχο των αντικυβερνητικών συνοικίες της Τρίπολης
Ορισμένες περιοχές της Τρίπολης βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχο των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, υποστήριξε απόψε ένας κάτοικος της λιβυκής πρωτεύουσας, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς.
«Ορισμένες περιοχές είναι υπό τον έλεγχο των διαφωνούντων (με την κυβέρνηση), άλλες, κυρίως αυτές γύρω από το Μπαμπ αλ-Αζίζια, είναι υπό τον έλεγχο των υποστηρικτών του Καντάφι και του στρατού», είπε. Το Μπαμπ αλ-Αζίζια είναι η περιοχή όπου διαμένει ο Λίβυος ηγέτης. «Εμείς μένουμε μέσα. Είναι πολύ επικίνδυνο να βγει κανείς έξω στην Τρίπολη», πρόσθεσε.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι έφτασε νωρίτερα στην πρωτεύουσα από την πόλη Ζαουίγια η οποία «ελέγχεται πλήρως από την αντιπολίτευση» καθώς εκεί «δεν υπάρχουν στρατιώτες».
Άλλος μάρτυρας είπε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο και σε τρεις πόλεις στην περιοχή των Δυτικών Όρεων, περίπου 150 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τρίπολης. «Όλοι οι άνθρωποι στα Δυτικά Όρη ξεκίνησαν να συστήνουν τοπικές επιτροπές για να αυτοοργανωθούν. Οργανώνουν την ασφάλειά τους και όλες τις υποθέσεις τους αυτόνομα», είπε ο άνδρας αυτός, ο οποίος επέστρεψε σήμερα στην Τρίπολη από τη συγκεκριμένη περιοχή.
undefined
Πρόκειται για τις πόλεις Γιέφρεν, Ζεντέν και Τζάντου. Ωστόσο υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης παραμένουν άλλα μέρη της ίδιας περιοχής, η οποία είναι προπύργιο των Βερβέρων.
Οι πολίτες της Βεγγάζης οργανώνονται για να ξαναλειτουργήσουν την πόλη
Οι αντικαθεστωτικοί Λίβυοι της Βεγγάζης σχημάτισαν σήμερα ένα δημοτικό συμβούλιο σε μια προσπάθεια επανενεργοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών και αποκατάστασης της τάξης στην πόλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, που ελέγχεται πλέον από τους εξεγερμένους κατά του συνταγματάρχη Καντάφι.
«Ο συνασπισμός της 17ης Φεβρουαρίου» όπως ονομάστηκε ο σχηματισμός του συμβουλίου, που αποτελείται από 13 μέλη, είναι επιφορτισμένος να εκτιμήσει τις πιό επείγουσες ανάγκες κυρίως στον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης, της ασφάλειας και των δημόσιων υπηρεσιών, ανέφερε ο εκπρόσωπος του συνασπισμού Αμπντελχαφίζ Γόκα.
Παράλληλα, πολλές χιλιάδες κάτοικοι της Βεγγάζης έχουν κατέβει στους δρόμους της πόλης κραδαίνοντας σημαίες και πυροβολώντας στον αέρα σε ένδειξη χαράς.
«Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να ασφαλίσουμε την πόλη μας» ανέφερε ο κ. Γόκα τη στιγμή που αρκετοί κάτοικοι της Βεγγάζης είναι έτοιμοι να πάνε στην Τρίπολη για να συμπαρασταθούν στους συμπολίτες τους, που διαδηλώνουν ζητώντας την αποχώρηση του Καντάφι από την εξουσία.
«Αρχικά είχαμε πανικοβληθεί λόγω του χάους. Αλλά οι νέοι είναι αρκετά οργανωμένοι και τώρα κάθε μέρα είμαστε καλύτερα από την προηγουμένη» ανέφερε ο κ. Γόκα που κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δημιουργήσουν «ένα κάλυμα από αέρος», μια ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού, για να παρεμποδιστούν οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις και οι μισθοφόροι, να πυροβολούν κατά των διαδηλωτών από αέρος.
Καταλήγοντας ο κ. Γόκα απέκλεισε κάθε επέμβαση από το εξωτερικό. «Μπορεί να παλέψουμε όλοι και να πεθάνουμε όλοι, αλλά δεν θα ζητήσουμε ποτέ βοήθεια από τους ξένους» .
Παραίτηση του Λίβυου πρέσβη στη Λισαβόνα
Παραιτήθηκε, σήμερα, ο Λίβυος πρεσβευτής στη Λισαβόνα, ο οποίος κατήγγειλε συγχρόνως «ένα τυραννικό, φασιστικό κι άδικο καθεστώς, στην Τρίπολη».
Επιπλέον, ο παραιτηθείς Λίβυος διπλωμάτης ζήτησε από τη λιβυκή κυβέρνηση «να να εγκαταλείψει τάχιστα την εξουσία» στην Τρίπολη.
Στρατιωτικές δυνάμεις παίρνουν το μέρος των εξεγερμένων
Οι δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της Λιβύης στην ανατολική πόλη Ατζαμπίγια είπαν στο τηλεοπτικό δίκτυο Aλ Τζαζίρα ότι αποσύρθηκαν από τα στρατόπεδά τους και εντάχθηκαν στις τάξεις των εξεγερμένων που προσπαθούν να ανατρέψουν το Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.
Εμείς στην αστυνομία ανακοινώνουμε ότι ενταχθήκαμε πλήρως στο λαό, στην ειρηνική επανάσταση της 17 Φεβρουαρίου', είπε ο Χάφεζ Άμπντουλ-Ραχίμ, αξιωματικός της αστυνομίας, σε απευθείας μετάδοση του αλ Τζαζίρα.
'Ανακοινώνουμε ότι θα θυσιάσουμε τις ζωές μας για αυτή την περιοχή και θα θέσουμε όλες μας τις δυνατότητες στην υπηρεσία [των εξεγερμένων] για μια ελεύθερη Λιβύη'.
undefined
Ο συνταγματάρχης Σουάιμπ Ιμπραχίμ αλ Ακούκι δήλωσε ότι και ο στρατός συνενώθηκε με τους εξεγερμένους.
Νωρίτερα αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι οι λιβυκές υπηρεσίες ασφαλείας είναι 'απούσες' στη Ζαουίγια, μια πόλη περίπου 50 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας όπου μαίνονταν σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και εξεγερμένους.
'Υπάρχουν σημεία ελέγχου του στρατού και της αστυνομίας γύρω από τη Ζαουίγια, αλλά δεν υπάρχει ουδεμία παρουσία τους μέσα (σ.σ. στην πόλη). Είδα μόνο λίγους άοπλους πολίτες', είπε ο Σαΐντ Μουστάφα, ο οποίος πέρασε με αυτοκίνητο μέσα από την πόλη σήμερα καθ' οδόν προς τα σύνορα με την Τυνησία.
Λίβυος πρώην υπουργός προειδοποιεί για χρήση χημικών όπλων
Λίβυος πρώην υπουργός προειδοποίησε πως ο Μουάμαρ Καντάφι μπορεί να χρησιμοποιήσει βιολογικά και χημικά όπλα, καθώς χάνει τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων της χώρας.
Σε δηλώσεις του στο Αλ Τζαζίρα, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μουστάφα Αμπντελ Τζαλίλ τόνισε πως ο Καντάφι διαθέτει αυτά τα όπλα και δεν θα διστάσει να τα χρησιμοποιήσει εναντίον πολιτών.
«Τελικά, όταν πιέζεται πραγματικά μπορεί να κάνει οτιδήποτε. Πιστεύω ότι ο Καντάφι θα κάψει όλα όσα έχει αφήσει πίσω του», είπε χαρακτηριστικά ο Τζαλίλ.
Το καθεστώς της Λιβύης διαθέτει σημαντικές ποσότητες αερίου μουστάρδας. Το 2003 ο Καντάφι συμφώνησε να τερματίσει το πρόγραμμα πυρηνικών και χημικών όπλων και κατέστρεψε περίπου το 50% των όπλων αυτών, αλλά πιστεύεται ότι έχει αποθηκεύσει 9,5 τόνους αερίου μουστάρδας.
Υπό τον έλεγχο των διαδηλωτών οι τερματικοί σταθμοί πετρελαίου
Οι σημαντικοί τερματικοί σταθμοί του πετρελαίου και των προϊόντων του ανατολικά της πρωτεύουσας βρίσκονται στα χέρια των αντικαθεστωτικών που πήραν τον έλεγχό τους από τον Καντάφι, δήλωσαν κάτοικοι της Βεγγάζης, οι οποίοι έχουν επαφή με ανθρώπους στην περιοχή.
Οι ίδιοι διευκρίνισαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ότι αυτήν τη στιγμή προστατεύονται οι τερματικοί σταθμοί πετρελαίου και προϊόντων του στη Ρας Λάνουφ και τη Μάρσα ελ Μπρέγκα.
Ο Σόλιμαν Καρίμ, κάτοικος που βοηθάει στη διοίκηση της Βεγγάζης, στην ανατολική Λιβύη, σημείωσε ότι οι εξαγωγές, ζωτική πηγή εισοδήματος για τη Λιβύη, συνεχίζονται. Άλλος κάτοικος της περιοχής άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι μπορεί να έχει επηρεαστεί η ροή του πετρελαίου.
Οι πληροφορίες αυτές δεν έχει ακόμη καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθούν από αυτούς που χειρίζονται τους τερματικούς σταθμούς.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ