Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Σεξουαλικές φαντασιώσεις Αντρών vs Γυναικών?Καμία Σχέση..!


Πιστεύετε ότι οι άντρες και οι γυναίκες διαφέρουν στον τρόπο με τον οποίο δημιουργούν ή εκφράζουν τις σεξουαλικές τους φαντασιώσεις; Η απάντηση είναι : Φυσικά! Η διαφορετική λειτουργία της αντρικής και της γυναικείας ψυχολογίας είναι... αρκετά εμφανής και στον τομέα των σεξουαλικών φαντασιώσεων.
Οι άντρες σαφώς και έχουν περισσότερες και συχνότερες σεξουαλικές φαντασιώσεις από τις γυναίκες που αρκετές φορές τις συνδυάζουν και με τον αυνανισμό. Που οφείλεται αυτό; Οι άντρες είναι 'οπτικοί' : δηλαδή ένα οπτικό ερέθισμα είναι αρκετό για να τους δημιουργήσει μια ολόκληρη φαντασίωση. Έχουν την ευκολία να δημιουργούν στο μυαλό τους εικόνες του γυναικείου σώματος και να φαντασιώνονται πολύ εύκολα την σεξουαλική πράξη. Οι σεξουαλικές φαντασιώσεις των ανδρών είναι κυρίως επικεντρωμένες σε εικόνες οι οποίες έχουν να κάνουν με την ηδονή σε σχέση με τα γεννητικά τους όργανα και με το πώς μια γυναίκα (ή περισσότερες) μπορούν να τους προσφέρουν την ηδονή αυτή.
Οι γυναίκες τείνουν να έχουν λιγότερες σεξουαλικές φαντασιώσεις συγκριτικά με τους άντρες. Ο τύπος των γυναικείων φαντασιώσεων είναι εντελώς διαφορετικός από τον αντρικό. Οι γυναίκες δεν είναι τόσο οπτικές όσο οι άντρες αλλά είναι περισσότερο εγκεφαλικές. Δεν επικεντρώνονται σε σωματικά χαρακτηριστικά ή σε εικόνες , ούτε η απόλαυση που απορρέει μέσω της διέγερσης των γεννητικών τους οργάνων είναι το κύριο θέμα των φαντασιώσεων τους. Οι γυναίκες προτιμούν να πλάθουν αισθησιακές ιστορίες στις οποίες πρωταγωνιστούν ή ιστορίες με έντονο το ρομαντικό και το συναισθηματικό στοιχείο. Οι γυναίκες σε αντίθεση με τους άντρες έχουν την τάση να συγκρατούν μυρωδιές και ακούσματα , οπότε είναι λογικό μια μυρωδιά ή ένα άκουσμα να αποτελέσει το ερέθισμα για μια σεξουαλική τους φαντασίωση.
Πολλές φορές όλοι έχουμε αναρωτηθεί για το σκοπό που εξυπηρετούν οι σεξουαλικές μας φαντασιώσεις , ειδικά όταν έχουμε μια ενεργή σεξουαλική ζωή. Πολλές φορές έχουμε επίσης αναρωτηθεί για το κατά πόσο είναι 'σωστό' να έχουμε σεξουαλικές φαντασιώσεις. Οι σεξουαλικές φαντασιώσεις εξυπηρετούν πολλούς σκοπούς. Μπορούν να επιμηκύνουν την σεξουαλική διέγερση , μπορούν να αποτελέσουν την αρχή της σεξουαλικής διέγερσης που θα οδηγήσει στην ερωτική πράξη, μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τη σεξουαλική επιθυμία μεταξύ συντρόφων και μπορούν να αποτελέσουν πηγή οργασμού για τις γυναίκες αλλά και για τους άντρες. Η ανάμνηση μιας σεξουαλικής φαντασίωσης, ασχέτως εάν πραγματοποιήθηκε ή όχι , μπορεί να είναι μια πηγή σεξουαλικού ερεθισμού σε κάποιο μεταγενέστερο χρόνο.
Οι δύσκολοι ρυθμοί της ζωής ή η δυσκολία μας στο να εκφράσουμε τις επιθυμίες μας αρκετές φορές μας αναγκάζουν , κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής , να σκεφτόμαστε άλλα πράγματα ή να μη συμμετέχουμε τόσο ενεργά στο ερωτικό παιχνίδι. Με τον εμπλουτισμό της σεξουαλικής μας ζωής με φαντασιώσεις, αισθανόμαστε πιο ερωτικοί κρατώντας μακριά όλες τις μη ερωτικές σκέψεις κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, διατηρώντας έτσι την σεξουαλική μας ζωή ζωντανή. Με τις σεξουαλικές φαντασιώσεις μένουμε συγκεντρωμένοι στην ερωτική πράξη και δημιουργούμε εικόνες οι οποίες ανεβάζουν τα επίπεδα της ηδονής. Στις μακροχρόνιες σχέσεις, οι σεξουαλικές φαντασιώσεις πολλές φορές αποτελούν την κύρια πηγή ερεθισμού και επιθυμίας και αποτρέπουν την φθορά που ο χρόνος προκαλεί στην αποκλειστική ερωτική σχέση δύο συντρόφων.
Οι ερωτικές φαντασιώσεις δεν εμπλέκουν απαραιτήτως τον σύντροφο μας. Μπορεί να εμπλέκουν άτομα από το παρελθόν μας, συναδέλφους , επώνυμους, αγνώστους ή ακόμα και πρόσωπα που δημιουργούμε με τη φαντασία μας. Εδώ πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή όταν εκφράζουμε τις φαντασιώσεις μας. Στην περίπτωση που ο σύντροφος μας ενοχλείται ή που οι φαντασιώσεις μας αποτελούν γι αυτόν πηγή αρνητικών συναισθημάτων και όχι διέγερσης, τότε θα πρέπει να συζητήσουμε μαζί του και να βρούμε μια λύση η οποία θα είναι ικανοποιητική και για τους δύο. Εάν οι σεξουαλικές φαντασιώσεις του συντρόφου μας προκαλούν αρνητικά συναισθήματα σε εμάς , πάλι πρέπει να το συζητήσουμε γιατί διαφορετικά κινδυνεύουμε να καταστρέψουμε το ερωτικό πάθος και την επιθυμία στη σχέση μας.
Μπορούμε να μπλέξουμε και το σύντροφο μας στο παιχνίδι των δικών μας ερωτικών φαντασιώσεων αφήνοντας ένα σημείωμα ή ανταλλάσσοντας υπονοούμενα μέσο τηλεφώνου, τα οποία θα βάλουν και τη δική του φαντασία σε λειτουργία δημιουργώντας έτσι ένα αίσθημα ανυπομονεσίας για τη στιγμή της ερωτικής επαφής. Μπορούμε ακόμα να στήσουμε το σκηνικό για την πραγματοποίηση μιας φαντασίωσης μας για να μπλέξουμε έτσι και το σύντροφο μας σε αυτή.
Οι φαντασιώσεις μας , δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας προκαλούν ενοχές γιατί είναι απόλυτα φυσιολογικό να τις έχουμε. Ο αυνανισμός , σαν αποτέλεσμα των σεξουαλικών μας φαντασιώσεων επίσης δεν είναι κατακριτέος αλλά απόλυτα φυσιολογικός ειδικά σε περιόδους που δεν έχουμε ενεργή σεξουαλική ζωή. Ας μην ξεχνάμε ότι όλοι έχουμε δικαίωμα στην απόλαυση αρκεί η δική μας απόλαυση να μην αποτελεί καταπίεση για το σύντροφο μας.

Πληροφορίες για τη σύνταξη του άρθρου από το βιβλίο: A Sex Therapist's Manual - Robert W. Birch, Ph.D