Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

FITCH: Στα ‘’σκουπίδια’’ η Ελληνική οικονομία..!

Ένα ακόμη χτύπημα δέχθηκε η Ελληνική οικονομία από τους «φοβερούς και τρομερούς» οίκους αξιολόγησης. Η Fitch υποβάθμισε χθες την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στην κατηγορία... «σκουπίδια» (ΒΒΒ-σε ΒΒ+) με αρνητικές προοπτικές.
Ο οίκος βασίζει την απόφαση του σε αμφιβολίες για την μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και πρόσβασης στις αγορές, στην αβεβαιότητα για τους ρυθμούς ανάπτυξης το 2011 καθώς και στην «έλλειψη σαφήνειας» για την στήριξη της Ελλάδας από τους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στο μέλλον.
Μάλιστα η Fitch ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει και σε νέα υποβάθμιση της Ελλάδας, εφόσον δεν επιστρέψει στην ανάπτυξη μέχρι το τρίτο τετράμηνο του 2011, ή αποτύχει σε μία εκ των τετραμηνιαίων αξιολογήσεων της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Ο επικεφαλής των αναλυτών του οίκου για την Ελλάδα, Κρις Πράις, εξέφρασε την ελπίδα να μην αλλάξει η πιστοληπτική αξιολόγηση πριν τα μέσα του έτους, ωστόσο άφησε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο εφόσον τα πράγματα δεν πάνε καλά. «Εάν δεν υπάρχει επιστροφή στην ανάπτυξη μέχρι το τρίτο τετράμηνο, θα πρέπει να ξανασκεφτούμε εκ νέου την αξιολόγηση».
Η υποβάθμιση ανακοινώθηκε σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης δίνουν αγώνα για να συμφωνήσουν σε τρόπους για να αποτραπεί η μετάδοση της κρίσης σε άλλες περιφερειακές χώρες που έχουν ενταχθεί στο ενιαίο νόμισμα.
Με βάση αυτή την αξιολόγηση, η σημερινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη ενός νέου πλαισίου για τους οίκους  σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

NEWSBOMB