Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2011

(Δεν) θέλω νά'ρθω να σ΄αρπάξω από την άλλη..!

Όχι ότι δεν το υποπτευόμασταν αλλά τώρα φέρει και επιστημονική σφραγίδα σταλμένη κατευθείαν από το μακρινό Τέξας: Ένας στους δύο άντρες θα συγχωρούσε τη φίλη του εάν η απιστία της γινόταν με παρτενέρ γυναίκα.... Ένας στους δύο άντρες θα συγχωρούσε την ερωτική απιστία της φίλης του εάν ο παρτενέρ της ήταν και πάλι γυναίκα. Οι γυναίκες, από την άλλη πλευρά, πολύ δύσκολα θα συγχωρούσαν το αγόρι τους εάν αυτό τις απατούσε με κάποιο άλλο "αγόρι".
Τα ευρήματα αυτά -που είναι να απορεί κανείς γιατί μπήκαν στην βάσανο της επιστημονικής έρευνας ενώ είναι μάλλον λυμένα για το ευρύ ελληνικό κοινό- προέκυψαν από μελέτη του Πανεπιστημίου του Τέξας.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου, ζήτησαν από 718 φοιτητές και φοιτήτριες διάφορων σχολών να μπουν στη θέση μιας μακροχρόνιας σχέσης και να φανταστούν ποια θα ήταν η αντίδρασή τους σε διάφορα σενάρια απιστίας.
Τι εντόπισαν;
Ότι οι άνδρες, σε ποσοστό 50%, ναι, θα συνέχιζαν με γνήσια μεγαλοψυχία τη σχέση με την κοπέλα τους εάν εκείνη φλέρταρε με άλλη γυναίκα. Αλλά μόνο το 22% θα την συγχωρούσε εάν εκείνη έπεφτε στα δίχτυα άλλου ανδρός.
Ότι οι γυναίκες, σε ποσοστό 28%, θα διατηρούσαν εν ζωή τον «καλό τους» εάν αυτός παραστρατούσε με άλλη γυναίκα. Εάν όμως αυτός τους τις πρόδιδε με άλλον άνδρα, τότε το μόνο το 21% των ερωτηθεισών θα τον συγχωρούσε.
Είναι η ζήλεια...
Η έρευνα συμπεραίνει ότι οι αντιδράσεις των δύο φύλων βασίζονται και εξαρτώνται από το άγριο ένστικτο της ζήλειας. Η απιστία, λένε οι ερευνητές, ενεργοποιεί έναν πολύ ισχυρό μηχανισμό ζήλειας τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, πλην όμως με διαφορετικές καταλήξεις.
- Στους άνδρες προσβάλλει βάναυσα το αίσθημα της πατρότητας.
- Στις γυναίκες παρ ωθεί στα άκρα την απειλή της εγκατάλειψης.
Η δικαίωση
Έτσι, οι άνδρες νιώθουν περισσότερο απειλούμενοι από ένα ανταγωνιστικό αρσενικό καθώς τους αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία της πατρότητας.
Αντιμετωπίζουν όμως την ομοσεξουαλική εμπειρία της συντρόφου τους σαν μια ευκαιρία να πλαγιάσουν κι εκείνοι με περισσότερες από μία γυναίκες, ικανοποιώντας έτσι την βαθύτερη επιθυμία του ανδρός για περισσότερες συντρόφους.