Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Όχι στο "ΤΣΙΓΑΡΟΣΗΜΟ"!Καθολική απαγόρευση του καπνίσματος,αποφάσισε η κυβέρνηση!

Καθολική απαγόρευση του καπνίσματος ώστε να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός στις επιχειρήσεις και πολίτες δύο ταχυτήτων, ανακοίνωσε σήμερα ο ...υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Στο πλαίσιο αυτό ενισχύεται και ο ελεγκτικός μηχανισμός για την πλήρη εφαρμογή των μέτρων.
Έτσι, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξη Τύπου, στις «δυνάμεις» που επιβάλλουν πρόστιμα στους παραβάτες του νόμου προστίθενται – εκτός από την δημοτική αστυνομία, τις λιμενικές αρχές,τους επιθεωρητές δημόσιας υγείας και το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας– 800 περίπου εργαζόμενοι του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.
Παρόλα αυτά, ο κ. Λοβέρδος, παραδέχτηκε πως οι δυνάμεις είναι λιγότερες από τις αναγκαίες. Πρόσθεσε όμως, πως κάθε εβδομάδα θα υπάρχει σχετική ενημέρωση σε ό,τι αφορά τους ελέγχους ανά περιοχή και θα δημοσιεύονται στατιστικά στοιχεία, έτσι ώστε να υπάρχει μία βάση που θα καταγράφει – όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός - «ποιος κάνει ελέγχους και ποιος όχι».
Με τον τρόπο αυτό, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να «ξορκίσει» την αδράνεια των ελεγκτικών μηχανισμών που παρατηρήθηκε τους πρώτους μήνες εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου. Εν προκειμένω οι ελεγκτικές αρχές δεν μπόρεσαν, ή και δεν θέλησαν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.
«Σε ορισμένες περιπτώσεις δημοτική αστυνομία δεν υπάρχει, ή έχει ελάχιστα μέλη, σε ορισμένες περιπτώσεις, π.χ. λόγω δημοτικών εκλογών, οι δήμαρχοι ήταν απρόθυμοι να δώσουν τις κατάλληλες εντολές, σε κάποιες περιπτώσεις η τοπική αυτοδιοίκηση άσκησε τα καθήκοντά της, ενώ και σε ορισμένες περιπτώσεις οι ίδιες οι επιχειρήσεις προσαρμόστηκαν από μόνες τους, σεβόμενες τη ρύθμιση του νόμου», παραδέχτηκε ο κ. Λοβέρδος.
Σημειώνεται, πως χτες, έγινε σχετική σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και με την παρουσία των υπουργείων Υγείας, Οικονομίας, Προστασίας του Πολίτη, Οικονομικών, Πολιτισμού και Εσωτερικών, όπου ο Γιώργος Παπανδρέου δεν δέχθηκε καμία άλλη εκδοχή που θα αφήνει «παραθυράκια», πλην εκείνης της πλήρους εφαρμογής του νόμου που έχει ψηφιστεί ομόφωνα από τη Βουλή. 
πηγη:tanea