Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

ΔΗΜΟΙ:Επίσημη πρώτη σήμερα, για τα νέα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια

Την πρώτη τους συνεδρίαση είχαν σήμερα τα νέα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια του Καλλικράτη.
Η παράταξη "δικαίωμα στην πόλη", του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη πρότεινε για Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου τον Παναγιώτη Μπέη, πρόταση την οποία υπερψήφισε και ο τέως Δήμαρχος, όπως δήλωσε ο ίδιος. Για τη θέση του αντιπροέδρου

προτάθηκε από το συνδυασμό "Αθήνα Πόλη της ζωής μας", του Νικήτα Κακλαμάνη, ο Λευτέρης Σκιαδάς, ο οποίος και εξελέγη. Για τη θέση του γραμματέα δεν υπήρξε απόλυτη πλειοψηφία. Έτσι, η υποψηφιότητα του Δημήτρη Κωνσταντάρα, ο οποίος εν τέλει εξελέγη, πήγε σε 2η ψηφοφορία. Οι παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας ψήφισαν λευκό για τη θέση του γραμματέα. Η ψηφοφορία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου είναι για πρώτη φορά μυστική, όπως ορίζουν οι διατάξεις του Καλλικράτη.

Κατά τις σημερινές δημαιρεσίες στη Θεσσαλονίκη, ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος, από την παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη, εξελέγη πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ενώ αντιπρόεδρος εξελέγη ο Χάρης Αηδονόπουλος, από την παράταξη του Κώστα Γκιουλέκα και γραμματέας η Ελένη Τζιούτζια από την παράταξη του Στέλιου Παπαθεμελή.

Τα μέλη του προεδρείου ψηφίστηκαν από όλες τις παρατάξεις (44 υπέρ) εκτός από τους δύο δημοτικούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που ψήφισαν «λευκό».

Ο κ. Αβραμόπουλος ζήτησε από όλους να δουλέψουν με πνεύμα σύνεσης και συναίνεσης και προτεραιότητα είναι τα θέμα κοινωνικής πρόνοιας, με τη στήριξη των φτωχών και όσων πλήττονται από την οικονομική κρίση. Αποφασίστηκε οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου να γίνονται τη Δευτέρα στις 4μ.μ.

Ο δημοτικός σύμβουλος, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, πρότεινε να συζητηθεί στις πρώτες συνεδριάσεις ο κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, με στόχο τον εκδημοκρατισμό του, και το προεδρείο αποδέχθηκε την πρόταση.

Στη συνέχεια εκλέχθηκαν τα μέλη των Επιτροπών Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής, στις οποίες επικεφαλής θα είναι αντιστοίχως οι αντιδήμαρχοι Χασδάϊ Καπόν και Ανδρέας Κουράκης. Η εκλογή τους έγινε με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων.

Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης εξήρε τη σημασία των Επιτροπών και κάλεσε και τα αναπληρωματικά μέλη να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις.

Π. Ψωμιάδης: Ελπίδα για τη χώρα μας ο νέος θεσμός

Για «ιστορική μέρα» στην αυτοδιοίκηση έκανε λόγο ο νέος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, σημερινή πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

«Σήμερα γυρίζουμε σελίδα, αλλάζουμε τα δεδομένα, κάνουμε μια νέα αρχή. Μας ενώνουν πλέον τα μεγάλα, χρόνια προβλήματα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε από αύριο. Αυτά τα προβλήματα πρέπει να γίνουν για όλους μας κίνητρο για ομόνοια, για τη μέγιστη δυνατή συνεργασία και συναίνεση», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Ψωμιάδης, υπογραμμίζοντας το ρόλο του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου, ένα όργανο που, όπως είπε, αποτελεί «το σπίτι του λαού δύο εκατομμυρίων πολιτών».

Χαρακτήρισε επίσης το νέο θεσμό ως «μια ελπίδα για τη χώρα μας που πρέπει να προστατευθεί από όλους. «Στήριξα, στηρίζω και θα στηρίζω τον Καλλικράτη», σημείωσε, ευχόμενος η κεντρική εξουσία να δείξει εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της αυτοδιοίκησης, «αποφεύγοντας λάθη, παλινωδίες και υπονομεύσεις των προηγουμένων ετών».

dimarxe.gr