Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

ΓΟΝΕΙΣ ΠΡΟΣΟΧΗ..!Αύξηση της χρήσης ναρκωτικών σε μικρές ηλικίες..!

Στην τρυφερή ηλικία των 12 περίπου ετών ένα παιδί ξεκινά με τη χρήση νόμιμων ουσιών και λίγο καιρό αργότερα περνάει στις παράνομες ουσίες, σύμφωνα με την.... Πανελλήνια έρευνα που πραγματοποίησε στο μαθητικό πληθυσμό το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής.
Από το κάπνισμα (ένας στους τρεις αναφέρει ότι καπνίζει καθημερινά- και το ποτό –το 1/3 των αγοριών και το 17% των κοριτσιών πίνουν πάνω από δυο φορές τη βδομάδα) ως τη χρήση χασίς και ηρωίνης ο χρόνος που μεσολαβεί είναι μικρός.
Εκεί είναι που οι γονείς πρέπει να δώσουν προσοχή γιατί όσο πιο νωρίς εντοπίσουν το πρόβλημα τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες το παιδί τους να μην προχωρήσει σε συστηματική χρήση ή σε εξάρτηση.
Το 13% των μαθητών έχει χρησιμοποιήσει εισπνεόμενες ουσίες, το 3,9% έχει πάρει ηρεμιστικά και υπνωτικά χωρίς συνταγή γιατρού και το 1,3% έχει δοκιμάσει αναβολικά.
Κατά καιρούς ακούμε στα δελτία ειδήσεων για περιπτώσεις παιδιών που δεν έχουν φτάσει καλά καλά τα δέκα τους χρόνια κι όμως βρέθηκαν να καπνίζουν ή να παίρνουν ναρκωτικά. Ευτυχώς στην Ελλάδα το πρόβλημα των ναρκωτικών σε αυτές τις τόσο μικρές ηλικίες δεν είναι τόσο συχνό (στην Αμερική ακόμα και οχτάχρονα παίρνουν αντιβηχικά ή αντισταμινικά σιρόπια που σε μεγάλες ποσότητες επιφέρουν καταστολή και υπνηλία) ωστόσο οι έρευνες καταδεικνύουν ότι τα ναρκωτικά φλερτάρουν πολύ νωρίς με τα Ελληνόπουλα κι εκείνα πέφτουν εύκολα θύματα της δύναμής τους συνήθως κατά τη διάρκεια της μέσης εφηβείας.
Άλλωστε η είσοδος στον καταστροφικό κόσμο των ναρκωτικών ξεκινά συνήθως με ουσίες που βρίσκονται ακόμα και μέσα στα σπίτια μας. Τσιγάρα, αλκοόλ, ακόμα και τα ηρεμιστικά χάπια της μαμάς –στην εποχή μας η χρήση ψυχοτρόπων είναι σχεδόν της μόδας- που το παιδί εύκολα παίρνει από το συρτάρι της για να δοκιμάσει ή για να κατευνάσει το στρες που του προκάλεσε το βαρύ πρόγραμμα των υποχρεώσεών του.
Στις προβληματικές οικογένειες, τα παιδιά που νοιώθουν παραμελημένα, εκείνα που εισπράττουν κυρίως κριτική και ακούν μόνο αρνητικά σχόλια, αργά ή γρήγορα θα στραφούν κάπου έξω για να πάρουν την αναγνώριση που χρειάζονται και την αίσθηση ότι ανήκουν κάπου! Για την ομαλή ψυχοσωματική εξέλιξη του παιδιού η αυτοεκτίμηση είναι θεμέλιος λίθος κι αν δεν την έχει αποκτήσει μέσα από τη στάση των γονιών του απέναντί του, θα έχει αναπτύξει μια πολύ φτωχή εικόνα για τον εαυτό του η οποία μπορεί να το οδηγήσει σε αυτοκαταστροφικές πράξεις!
Η συνήθης πεποίθηση «σε μένα δε συμβαίνει ποτέ αυτό» έχει κάνει πολλές οικογένειες να καταστραφούν, πολλά παιδιά να χάσουν τη ζωή τους. Το άγχος της καθημερινότητας κυριαρχεί σε όλο και μικρότερες ηλικίες, οι εξαρτησιογόνες ουσίες είναι προσβάσιμες περισσότερο από ποτέ γι αυτό το μόνο που μπορεί να γλιτώσει τα παιδιά μας από την παγίδα τους είναι τα ορθάνοιχτα μάτια και η ουσιαστική επαφή μαζί τους.
*Στη τηλεφωνική γραμμή SOS του ΟΚΑΝΑ στον αριθμό 1031 το εξειδικευμένο προσωπικό που απαντά μπορεί να κατευθύνει τους γονείς ή τους χρήστες.
Μαρία Πανάγου