Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011

22% η ανεργία ως το τέλος του 2011!

Το καμπανάκι του κινδύνου χτυπά η τελευταία, επικαιροποιημένη, εκτίμηση του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ σύμφωνα με την οποία επισημαίνεται ότι η ανεργία μπορεί να αγγίξει και το 22% στο τέλος του 2011...
Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι προϋπολογισμοί των ασφαλιστικών ταμείων για το 2011, αφού η ανεργία, οι περικοπές των μισθών, η εισφοροδιαφυγή, αλλά και η μείωση των εισφορών συρρικνώνουν δραματικά τα αποθεματικά τους.
Οι απώλειες για κάθε άνεργο που μένει εκτός ασφάλισης κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 5.000 ευρώ.
Επίσης, σε συρρίκνωση των εσόδων γύρω στα δύο δις θα οδηγήσει και η μείωση των εισφορών έως και 25% στους συνεπείς εργοδότες. Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ εκτιμά ότι συνολικά η ανεργία και οι µειώσεις µισθών – εισφορών θα αποστερήσουν το 2011, που θεωρείται η πιο δύσκολη χρονιά, από το ασφαλιστικό σύστημα πάνω από 9 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, πάντως οι κρατικές επιχορηγήσεις (9,997 δισ.) θα είναι μειωμένες κατά 6,92% σε σχέση με πέρυσι. Το υπουργείο Εργασίας πάντως πιστεύει ότι με τα έσοδα από τη ρύθμιση χρεών και τη μείωση των δαπανών για το φάρμακο, τα ταμεία θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους το 2011, κάνοντας χρήση και ιδίων πόρων, καθώς είναι αδύνατον να εξασφαλιστεί έξτρα επιχορήγηση.
φτάνοντας δηλαδή σε απόλυτους αριθμούς τους 1.150.000 ανέργους. Σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του ΙΝΕ, Σάββα Ρομπόλη, αν εκτιναχθεί η ανεργία, αντίστοιχα θα συρρικνωθούν δραματικά και τα έσοδα των ταμείων. «Σήμερα, οι 650.000 άνεργοι που καταγράφονται επισήμως στοιχίζουν στα ταμεία 6,5 δις ευρώ ετησίως. Επιπλέον, αν εξαπλωθούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις για παράδειγμα στο 1/3 των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, το ΙΚΑ και τα επικουρικά ταμεία θα στερηθούν περίπου ένα δις το 2011, αφού οι μισθοί μπορεί να μειωθούν έως και 20%» .πηγη:politicanea.blogspot.com