Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

"ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ" ΑΠΟ Δ.Ν.Τ....!!!

Ηλίου φαεινότερο είναι πλέον ότι το ΔΝΤ πιέζει τις χώρες της Ευρωζώνης να ενταχθούν στο μηχανισμό στήριξης για να αντιμετωπίσουν το δημοσιονομικό τους πρόβλημα. Με «όχημα» τον γερμανικό Τύπο, οι άνθρωποι της «τρόικας» ακολουθούν συγκεκριμένο σχέδιο ώστε να «σπρώξουν» τις οικονομικά αδύναμες χώρες στην αγκαλιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Με συγκεκριμένα «καυστικά» και γεμάτα... "αγωνία" δημοσιεύματα σε μεγάλες εφημερίδες της Γερμανίας βάζουν φωτιά στα spreads αναγκάζοντας τα κράτη, αργά ή γρήγορα, να πέσουν στα δίχτυα της τρόικας η οποία τίθεται αυτόματα σε θέση ισχύος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Το ίδιο συνέβη στην Ελλάδα και την Ιρλανδία και στο «κόλπο» μπήκαν πρόσφατα και οι χώρες της Ιβηρικής χερσονήσου. Συγκεκριμένα, δημοσίευμα της Financial Times Deutschland, αναφέρει πως: «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση της Πορτογαλίας να ζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ. Οι πορτογαλικές τράπεζες δεν θεωρούνται υπερχρεωμένες, όμως, εξαρτώνται από τα ρευστά διαθέσιμα της ΕΚΤ για τις δραστηριότητές τους».
Όπως ήταν αναμενόμενο, το παραπάνω δημοσίευμα ανέβασε τα πορτογαλικά spreads κατά 10 μονάδες σε λιγότερο από 24 ώρες! Φέρτε στο νου σας τι έχει να γίνει αν τα δημοσίευματα συνεχιστούν!
Το ίδιο πλάνο υπάρχει και τη δεύτερη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου, την Ισπανία,  όπου ο το πρωί την Παρασκευής, ο Πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο δήλωσε στο καταναλανικό ραδιόφωνο RAC1 ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προσφύγει η χώρα του στο μηχανισμό στήριξης, όπως συνέβη με την Ελλάδα, θέλοντας προφανώς να αποφύγει αυτό που συνέβη στα πορταγαλικά spreads.
Ωστόσο, την Παρασκευή, τα ισπανικά spreads ανέβηκαν κατά 15 μονάδες εν συγκρίσει με το κλείσιμο της Πέμπτης, αγγίζοντας τις 266 μονάδες.
Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απέκλεισε το ενδεχόμενο να διπλασιαστούν οι πόροι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είχαν προτείνει ανεπίσημα οι Βρυξέλλες ώστε να αντιμετωπιστεί η επέκταση της κρίσης σε Ισπανία και Πορτογαλία.
Παρά τις δηλώσεις κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων είναι ξεκάθαρο πως οι χώρες της Ιβηρικής ωθούνται στο μηχανισμό στήριξης. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, προσπάθησε να διαψεύσει την ύπαρξη πιέσεων προς την Πορτογαλία: «Πιστεύω ότι ένα από τα προβλήματα που έχουμε αυτόν το καιρό είναι ότι υπάρχουν πολιτικοί αξιωματούχοι που κάνουν κάθε μέρα σχόλια αντί να λαμβάνουν αποφάσεις».
Όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Συνεπώς, αν στο προσεχές διάστημα η Ισπανία και η Πορτογαλία ενταχθούν στο μηχανισμό στήριξης, θα επιβεβαιωθεί με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο η ύπαρξη μεθοδευμένου σχεδίου, από πλευράς ΔΝΤ, για να μπαίνουν οι χώρες στο μηχανισμό στήριξης και να δανείζονται με τους δυσχερέστερους όρους.
Κοντός ψαλμός…