Ούτε ένας ούτε δύο, αλλά 24 παίκτες στα χρόνια του ελληνικού
ποδοσφαίρου φόρεσαν τη φανέλα τόσο της ΑΕΚ όσο και του Ολυμπιακού.
Φυσικά, αν όλοι αυτοί μπορούσαν να
σχηματίσουν μία ομάδα, θα είχαν για προπονητή τον Ντούσαν
Μπάγεβιτς.
Ο Ντούσκο μπορεί να μη φόρεσε ποτέ τη φανέλα του Ολυμπιακού, όμως έγινε η αφορμή για να ξεσπάσει ο "πόλεμος" ανάμεσα σε Κιτρινόμαυρους και Ερυθρόλευκους, το καλοκαίρι του 1996 όταν από τον πάγκο της ΑΕΚ προτίμησε τα χρήματα και την ασφάλεια του Σωκράτη Κόκκαλη. Ο Μπάγεβιτς
μετά τα τέσσερα πρωταθλήματα που κατέκτησε με την Ενωση πήρε άλλα τέσσερα με τον Ολυμπιακό, αλλά σε κάθε του εμφάνιση με την κόκκινη φόρμα ένιωθε άσβεστο το μίσος των οπαδών της ΑΕΚ. Ακόμα και στην επιστροφή του στην Ενωση το 2002 τα πάθη δεν είχαν καταλαγιάσει και ο Ντούσκο παράτησε την ΑΕΚ τον Γενάρη του 2004, στο... ημίχρονο του αγώνα με τον Ηρακλή, αφού η εξέδρα "έβραζε" εναντίον του.
Αλλά ας περάσουμε στους παίκτες που έκαναν το "δρομολόγιο ΑΕΚ-Ολυμπιακός ή αντίστροφα, ή και με ενδιάμεσους σταθμούς". Η αρχή έγινε το καλοκαίρι του 1977 από έναν ξένο, όταν ο Ουρουγουανός Μίλτον Βιέρα, επί μια πενταετία στον Ολυμπιακό και μάλιστα έχοντας έρθει ως ο πρώτος μουντιαλικός άσος στην Ελλάδα, μετακινήθηκε στην ΑΕΚ, κατακτώντας άλλα δύο πρωταθλήματα, το 1978 και το 1979.
Τη σκυτάλη πήρε ο Στέφανος Θεοδωρίδης, για εννιά χρόνια στην ΑΕΚ και ένας από τους καλύτερους αμυντικούς της, αποχώρησε από τη Νέα Φιλαδέλφεια το καλοκαίρι του 1979 και έγινε κάτοικος Πειραιά, στον Ολυμπιακό έκλεισε δε την καριέρα του κατακτώντας συνολικά τέσσερα πρωταθλήματα.
Την ίδια περίοδο (1979) ο Τάκης Νικολούδης ακολούθησε το αντίθετο δρομολόγιο και από την ΑΕΚ έγινε κάτοικος Λιμανιού. Ο σκόρερ του μοναδικού γκολ της Εθνικής μας ομάδας στο ιστορικό ματς με τη Σοβιετική Ενωση, που μας έστειλε στα τελικά του Κυπέλλου Εθνών του 1980, πήρε δύο πρωταθλήματα με την ΑΕΚ στην τρίχρονη θητεία του (1976-1979), μετά στον Ολυμπιακό κατέκτησε άλλους τρεις τίτλους και το καλοκαίρι του 1982 επέστρεψε στην Ενωση.
Ακολούθησε ο Αρης Δαμιανίδης, δυνατός αμυντικός της ΑΕΚ για μια τριετία, και αυτός στη μεγάλη ομάδα του Μπάρλου κατέκτησε δύο πρωταθλήματα (1978,1979), αλλά το καλοκαίρι του 1980 φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού. Εμεινε εκεί για δύο χρόνια κατακτώντας άλλους δύο τίτλους πρωταθλητή.
Το καλοκαίρι του 1981 ο Πέτρος Καραβίτης έφυγε από τον Ολυμπιακό και κατέληξε στην ΑΕΚ. Από τους πιο πολυσύνθετους παίκτες του Ολυμπιακού, μπορούσε να αγωνιστεί σε πολλές θέσεις (μπακ, μέσος, εξτρέμ) και μετά από 13 χρόνια στο λιμάνι έπαιξε για μια σεζόν στην ΑΕΚ, στην οποία και έκλεισε την καριέρα του.
Ο πρώτος και μέχρι στιγμής ο μοναδικός τερματοφύλακας που έπαιξε και στις δύο ομάδες είναι ο Χρήστος Αρβανίτης, ο οποίος το καλοκαίρι του 1982 πέρασε από τον Ολυμπιακό στην ΑΕΚ. Ο εκρηκτικός πορτιέρο αγωνίστηκε στην Ενωση μέχρι το Δεκέμβρη του 1985, όταν και επέστρεψε στους Ερυθρόλευκους.
Το καλοκαίρι του 1987, ο Σουηδός Χόκαν Σάντμπεργκ, μέγας καρδιοκατακτητής και ικανότατος σκόρερ, μετά από μία τριετία με πολλά γκολ για την ΑΕΚ πέρασε στην αντίπερα όχθη του Ολυμπιακού. Επεσε όμως στη χειρότερη χρονιά των Ερυθρολεύκων, λίγο πριν την έλευση του "τυφώνα" Κοσκωτά και μετά από μόλις τέσσερις συμμετοχές έφυγε για την πατρίδα του.
Στον Ολυμπιακό ξεκίνησε την καριέρα του το 1986 ο Μανώλης Παπαδόπουλος. Ο ψηλόσωμος αμυντικός δεν κατάφερε να κάνει κάτι το αξιόλογο στο Λιμάνι, μέτρησε μόλις τέσσερις συμμετοχές με τον Ολυμπιακό και το καλοκαίρι του 1988 πήγε στον Ιωνικό. Εμεινε εκεί για τέσσερις σεζόν και το καλοκαίρι του 1991 τον απέκτησε η ΑΕΚ. Κατέκτησε τρία πρωταθλήματα και ήταν ο πρώτος παίκτης που έπαιξε και στις δύο ομάδες, έχοντας ενδιάμεσα αγωνιστεί σε άλλο σύλλογο.
Στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ΄90 ξεκίνησαν και οι "ηχηρές" μετακινήσεις από το ένα στρατόπεδο στο άλλο. Το καλοκαίρι του 1992 μία από τις σημαίες του Ολυμπιακού, ο Τάσος Μητρόπουλος, ύστερα από 11 χρόνια τίτλων στους Ερυθρολεύκους μένει ελεύθερος και η ΑΕΚ δε χάνει χρόνο, τον εντάσσει στο δυναμικό της. Ο Μητρόπουλος προλαβαίνει να αφήσει τη σφραγίδα του και στην Ενωση, κατακτώντας στη διετή παρουσία του ισάριθμα πρωταθλήματα, πετυχαίνοντας καθοριστικά γκολ.
Την ίδια εποχή, από την ΑΕΚ στον Ολυμπιακό μετακινείται ο Ντανιέλ Μπατίστα. Ο "Γκούλιτ των φτωχών" όπως ήταν το παρατσούκλι του, μετά από μια παραγωγική τριετία στην ΑΕΚ με 39 γκολ, ενδίδει στις πιέσεις του νεόκοπου στον Πειραιά Σωκράτη Κόκκαλη και φορά τα ερυθρόλευκα. Θα μείνει για τρία χρόνια στον Ολυμπιακό (16 γκολ) και το καλοκαίρι του 1995 θα επιστρέψει στην ΑΕΚ, στην οποία αγωνίστηκε για μια επιπλέον τετραετία.
Την επόμενη χρονιά (1993), ο δυναμικός Μιχάλης Βλάχος, για δύο χρόνια στον Ολυμπιακό, αποχωρεί λόγω ανακατατάξεων στο ρόστερ των Ερυθρολεύκων και ο Ντούσαν Μπάγεβιτς δεν έχασε τον καιρό του για τον εντάξει στην ΑΕΚ. Πέντε χρόνια στη Νέα Φιλαδέλφεια ο Βλάχος πρόλαβε να κατακτήσει ένα πρωτάθλημα και δύο κύπελλα, πριν αποχωρήσει το 1998.
Ενα χρόνο μετά, το καλοκαίρι του 1994 ο Σωκράτης Κόκκαλης κάνει το πρώτο μπαμ. Μεγάλη οικονομική προσφορά στον Αλέξη Αλεξανδρή και ο πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος με τη φανέλα της ΑΕΚ, μετά από μια τριετία ισάριθμων τίτλων κατηφορίζει για το Λιμάνι. Ηταν τα... προεόρτια του μεγάλου "πολέμου" που θα ξεσπούσε ανάμεσα στις δύο ομάδες και ήταν ο πρώτος παίκτης που ένιωσε το μίσος, μπαίνοντας ως αντίπαλος της Ενωσης στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Περνάμε λοιπόν στο ταραχώδες καλοκαίρι του 1996. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς έχει φορέσει την κόκκινη φόρμα και δεν πάει στον Ολυμπιακό μόνος του, αλλά παίρνει μαζί του τον στυλοβάτη της "μηχανής" της ΑΕΚ την προηγούμενη πενταετία, τον Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς. Ο Σέρβος μέσος ακούει και αυτός τα εξ' αμάξης από την κιτρινόμαυρη εξέδρα άμα τη επιστροφή του στο "Ν.Γκούμας" τον Γενάρη του 1997, δεν μπόρεσε όμως να κάνει αισθητή την παρουσία του στον Ολυμπιακό και τον Γενάρη του 1998 έλυσε το συμβόλαιό του.
Ο Ιλια Ιβιτς είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, καθώς έχει υπηρετήσει τις δύο ομάδες με την ιδιότητα τόσο του παίκτη όσο και του... τεχνικού διευθυντή. Πέντε χρόνια με τη φανέλα του Ολυμπιακού, το 1999 κάνει το όνειρο πραγματικότητα και παίρνει μεταγραφή για το Καμπιονάτο και την Τορίνο. Το καλοκαίρι του 2000 επιστρέφει στην Ελλάδα και τον Αρη και μετά από 1,5 χρόνο η ΑΕΚ τον αποκτά, τον Δεκέμβρη του 2001. Ο Σέρβος μένει τρία χρόνια στην Ενωση και κλείνει την καριέρα του, έχοντας χαρίσει μάλιστα το κύπελλο του 2002, σκοράροντας στον τελικό εις βάρος του Ολυμπιακού.
Το καλοκαίρι του 2002, ο Γρηγόρης Γεωργάτος, μετά τη δεύτερη θητεία του στην Ιντερ αναζήτησε τρόπους για να επιστρέψει στον Ολυμπιακό, αλλά η πόρτα του Ρέντη ήταν κλειστή, μετά και την αρνητική εισήγηση του Τάκη Λεμονή. Η ΑΕΚ βρέθηκε τότε στο δρόμο του και αφού ο "καραφλός" πέρασε και από τα γραφεία του Παναθηναϊκού, αλλά "τα είδα όλα πράσινα εκεί και έφυγα", όπως εξήγησε, υπέγραψε στην Ενωση. Μετά από 1,5 χρόνο στην ΑΕΚ, ο Γεωργάτος γύρισε τελικά στη μεγάλη του αγάπη, τον Ολυμπιακό.
Στα ψιλά πέρασε η μετακίνηση του Κόφι Αμπονσά στην ΑΕΚ, το καλοκαίρι του 2003. Ο Γκανέζος σέντερ μπακ, από τις μεγάλες ποδοσφαιρικές "αδυναμίες" του Ντούσαν Μπάγεβιτς αντάμωσε ξανά τον προπονητή του, τον οποίο είχε και τα προηγούμενα χρόνια στον ΠΑΟΚ. Ο Αμπονσά είχε παίξει για 1,5 χρόνο στον Ολυμπιακό, από το Δεκέμβριο του 1998 ως το Γενάρη του 2000.
Ο Χρήστος Κόντης είναι και αυτός μια περίπτωση που δεν διατάραξε καθόλου τα οπαδικά αισθήματα. Τρία χρόνια στον Ολυμπιακό (2000-03) και με λίγες συμμετοχές, ο δυναμικός αμυντικός κάνει πέρασμα από τον Πανιώνιο και το καλοκαίρι του 2004 παίρνει μεταγραφή για την ΑΕΚ, τη "low budget" τότε ΑΕΚ που είχε περάσει στην εποχή του Ντέμη Νικολαΐδη και του Φερνάντο Σάντος. Εμεινε δύο χρονιές στην Ενωση και από το καλοκαίρι του 2006 αγωνίζεται στην Κύπρο και τον ΑΠΟΕΛ.
Στη χαμηλού κόστους ΑΕΚ εντάχθηκε την ίδια εποχή και ο Σταύρος Τζιωρτζιόπουλος. Πέρασε και δεν ακούμπησε από τον Ολυμπιακό, πήγε δανεικός στον Ηρακλή, επέστρεψε στον Ολυμπιακό το Δεκέμβρη του 1999 και σε συνολικά τρεις περιόδους με τα ερυθρόλευκα έπαιξε μόλις 14 φορές. Μετά από σύντομα περάσματα από Ακράτητο και Πανιώνιο, ο αριστερός μπακ εντάχθηκε στην Ενωση το καλοκαίρι του 2004.
Την ίδια εποχή, ο Γιάννης Οκκάς ακολούθησε τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στη δεύτερη επιστροφή του στον Ολυμπιακό. Επαιξε ένα χρόνο με την ΑΕΚ (2003-04), έχοντας αρνηθεί την πρόταση των Ερυθρολεύκων αλλά το επόμενο καλοκαίρι έμεινε ελεύθερος με προσφυγή από την Ενωση και ο "γάμος" πραγματοποιήθηκε. Τρία χρόνια έμεινε ο Κύπριος στον Ολυμπιακό και μετά από ένα πέρασμα από το ισπανικό πρωτάθλημα και τη Θέλτα, από το καλοκαίρι του 2008 επέστρεψε στην πατρίδα του για λογαριασμό της Ομόνοιας.
Αδιάφορο ήταν το πέρασμα του Μιχάλη Καψή στον Ολυμπιακό. Ο πρωταθλητής Ευρώπης με τη φανέλα της Εθνικής, έπαιξε για 5,5 χρόνια στην ΑΕΚ και το καλοκαίρι του 2004, εξαργυρώνοντας τον τίτλο του Euro, αποχώρησε από τη γεμάτη οικονομικά προβλήματα Ενωση για το γαλλικό πρωτάθλήμα και τη Μπορντό. Ένα χρόνο με τους Γιρονδίνους και ξαφνικά το καλοκαίρι του 2006 ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτησή του. Στο Λιμάνι όμως οι πολλαπλοί τραυματισμοί του επέτρεψαν να έχει μόνο έξι συμμετοχές σε 18 μήνες παρουσίας.
Ο... 21ος πρώτος που έπαιξε και στις δύο ομάδες είναι ο Παντελής Καφές. Ή του ύψους ή του βάθους η θητεία τρεισήμισι ετών στον Ολυμπιακό, ο χρήσιμος μέσος μένει ελεύθερος το Γενάρη του 2007 και αμέσως η ΑΕΚ τον αποκτά. Ο Καφές εξακολουθεί να βρίσκεται στο ρόστερ της Ενωσης.
Και αν το επόμενο καλοκαίρι η μεταπήδηση του Χάρη Παππά από τον Ολυμπιακό στην ΑΕΚ πέρασε απαρατήρητη, τι να πει κανείς για αυτή του Ριβάλντο, που κατέληξε και η πιο εντυπωσιακή, η πιο επεισοδιακή και με τα γεγονότα νωπά στη μνήμη όλων. Ο Ρίμπο αποχώρησε με δάκρυα από το "Γ. Καραϊσκάκης", αφού ο Σωκράτης Κόκκαλης δε θέλησε να του προσφέρει νέο συμβόλαιο στον Ολυμπιακό και αμέσως οι Ντέμης Νικολαΐδης και Λορένσο Σέρα Φερέρ του προσέφεραν πλουσιοπάροχο συμβόλαιο για να "ντυθεί" στα κιτρινόμαυρα.
Ο Ριβάλντο έπαιξε ένα χρόνο στην ΑΕΚ και κάτι... ψιλά (ένα παιχνίδι στο ΟΥΕΦΑ τον Αύγουστο με την Ομόνοια) και έφυγε για το Καζακστάν και τη Μπουνιοντκόρ, με την πεποίθηση του "ηθικού πρωταθλητή", της χειρονομίας με τα τέσσερα δάχτυλα ύστερα από το 4-0 επί του Ολυμπιακού και τις ανταλλαγές φιλοφρονήσεων και εξώδικων με την ερυθρόλευκη διοίκηση.
Τελευταίος που κάνει το δρομολόγιο Ολυμπιακός – ΑΕΚ, με ενδιάμεσο σταθμό την κυπριακή Ομόνοια, είναι ο Χρήστος Πατσατζόγλου. Ο δυναμικός αμυντικός, για μια 10ετία με τα χρώματα του Ολυμπιακού, μεταγράφηκε το καλοκαίρι που μας πέρασε στην ΑΕΚ, αλλά λόγω τραυματισμού δεν υπολογίζεται για το αυριανό ντέρμπι.
Ο Ντούσκο μπορεί να μη φόρεσε ποτέ τη φανέλα του Ολυμπιακού, όμως έγινε η αφορμή για να ξεσπάσει ο "πόλεμος" ανάμεσα σε Κιτρινόμαυρους και Ερυθρόλευκους, το καλοκαίρι του 1996 όταν από τον πάγκο της ΑΕΚ προτίμησε τα χρήματα και την ασφάλεια του Σωκράτη Κόκκαλη. Ο Μπάγεβιτς
μετά τα τέσσερα πρωταθλήματα που κατέκτησε με την Ενωση πήρε άλλα τέσσερα με τον Ολυμπιακό, αλλά σε κάθε του εμφάνιση με την κόκκινη φόρμα ένιωθε άσβεστο το μίσος των οπαδών της ΑΕΚ. Ακόμα και στην επιστροφή του στην Ενωση το 2002 τα πάθη δεν είχαν καταλαγιάσει και ο Ντούσκο παράτησε την ΑΕΚ τον Γενάρη του 2004, στο... ημίχρονο του αγώνα με τον Ηρακλή, αφού η εξέδρα "έβραζε" εναντίον του.
Αλλά ας περάσουμε στους παίκτες που έκαναν το "δρομολόγιο ΑΕΚ-Ολυμπιακός ή αντίστροφα, ή και με ενδιάμεσους σταθμούς". Η αρχή έγινε το καλοκαίρι του 1977 από έναν ξένο, όταν ο Ουρουγουανός Μίλτον Βιέρα, επί μια πενταετία στον Ολυμπιακό και μάλιστα έχοντας έρθει ως ο πρώτος μουντιαλικός άσος στην Ελλάδα, μετακινήθηκε στην ΑΕΚ, κατακτώντας άλλα δύο πρωταθλήματα, το 1978 και το 1979.
Τη σκυτάλη πήρε ο Στέφανος Θεοδωρίδης, για εννιά χρόνια στην ΑΕΚ και ένας από τους καλύτερους αμυντικούς της, αποχώρησε από τη Νέα Φιλαδέλφεια το καλοκαίρι του 1979 και έγινε κάτοικος Πειραιά, στον Ολυμπιακό έκλεισε δε την καριέρα του κατακτώντας συνολικά τέσσερα πρωταθλήματα.
Την ίδια περίοδο (1979) ο Τάκης Νικολούδης ακολούθησε το αντίθετο δρομολόγιο και από την ΑΕΚ έγινε κάτοικος Λιμανιού. Ο σκόρερ του μοναδικού γκολ της Εθνικής μας ομάδας στο ιστορικό ματς με τη Σοβιετική Ενωση, που μας έστειλε στα τελικά του Κυπέλλου Εθνών του 1980, πήρε δύο πρωταθλήματα με την ΑΕΚ στην τρίχρονη θητεία του (1976-1979), μετά στον Ολυμπιακό κατέκτησε άλλους τρεις τίτλους και το καλοκαίρι του 1982 επέστρεψε στην Ενωση.
Ακολούθησε ο Αρης Δαμιανίδης, δυνατός αμυντικός της ΑΕΚ για μια τριετία, και αυτός στη μεγάλη ομάδα του Μπάρλου κατέκτησε δύο πρωταθλήματα (1978,1979), αλλά το καλοκαίρι του 1980 φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού. Εμεινε εκεί για δύο χρόνια κατακτώντας άλλους δύο τίτλους πρωταθλητή.
Το καλοκαίρι του 1981 ο Πέτρος Καραβίτης έφυγε από τον Ολυμπιακό και κατέληξε στην ΑΕΚ. Από τους πιο πολυσύνθετους παίκτες του Ολυμπιακού, μπορούσε να αγωνιστεί σε πολλές θέσεις (μπακ, μέσος, εξτρέμ) και μετά από 13 χρόνια στο λιμάνι έπαιξε για μια σεζόν στην ΑΕΚ, στην οποία και έκλεισε την καριέρα του.
Ο πρώτος και μέχρι στιγμής ο μοναδικός τερματοφύλακας που έπαιξε και στις δύο ομάδες είναι ο Χρήστος Αρβανίτης, ο οποίος το καλοκαίρι του 1982 πέρασε από τον Ολυμπιακό στην ΑΕΚ. Ο εκρηκτικός πορτιέρο αγωνίστηκε στην Ενωση μέχρι το Δεκέμβρη του 1985, όταν και επέστρεψε στους Ερυθρόλευκους.
Το καλοκαίρι του 1987, ο Σουηδός Χόκαν Σάντμπεργκ, μέγας καρδιοκατακτητής και ικανότατος σκόρερ, μετά από μία τριετία με πολλά γκολ για την ΑΕΚ πέρασε στην αντίπερα όχθη του Ολυμπιακού. Επεσε όμως στη χειρότερη χρονιά των Ερυθρολεύκων, λίγο πριν την έλευση του "τυφώνα" Κοσκωτά και μετά από μόλις τέσσερις συμμετοχές έφυγε για την πατρίδα του.
Στον Ολυμπιακό ξεκίνησε την καριέρα του το 1986 ο Μανώλης Παπαδόπουλος. Ο ψηλόσωμος αμυντικός δεν κατάφερε να κάνει κάτι το αξιόλογο στο Λιμάνι, μέτρησε μόλις τέσσερις συμμετοχές με τον Ολυμπιακό και το καλοκαίρι του 1988 πήγε στον Ιωνικό. Εμεινε εκεί για τέσσερις σεζόν και το καλοκαίρι του 1991 τον απέκτησε η ΑΕΚ. Κατέκτησε τρία πρωταθλήματα και ήταν ο πρώτος παίκτης που έπαιξε και στις δύο ομάδες, έχοντας ενδιάμεσα αγωνιστεί σε άλλο σύλλογο.
Στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ΄90 ξεκίνησαν και οι "ηχηρές" μετακινήσεις από το ένα στρατόπεδο στο άλλο. Το καλοκαίρι του 1992 μία από τις σημαίες του Ολυμπιακού, ο Τάσος Μητρόπουλος, ύστερα από 11 χρόνια τίτλων στους Ερυθρολεύκους μένει ελεύθερος και η ΑΕΚ δε χάνει χρόνο, τον εντάσσει στο δυναμικό της. Ο Μητρόπουλος προλαβαίνει να αφήσει τη σφραγίδα του και στην Ενωση, κατακτώντας στη διετή παρουσία του ισάριθμα πρωταθλήματα, πετυχαίνοντας καθοριστικά γκολ.
Την ίδια εποχή, από την ΑΕΚ στον Ολυμπιακό μετακινείται ο Ντανιέλ Μπατίστα. Ο "Γκούλιτ των φτωχών" όπως ήταν το παρατσούκλι του, μετά από μια παραγωγική τριετία στην ΑΕΚ με 39 γκολ, ενδίδει στις πιέσεις του νεόκοπου στον Πειραιά Σωκράτη Κόκκαλη και φορά τα ερυθρόλευκα. Θα μείνει για τρία χρόνια στον Ολυμπιακό (16 γκολ) και το καλοκαίρι του 1995 θα επιστρέψει στην ΑΕΚ, στην οποία αγωνίστηκε για μια επιπλέον τετραετία.
Την επόμενη χρονιά (1993), ο δυναμικός Μιχάλης Βλάχος, για δύο χρόνια στον Ολυμπιακό, αποχωρεί λόγω ανακατατάξεων στο ρόστερ των Ερυθρολεύκων και ο Ντούσαν Μπάγεβιτς δεν έχασε τον καιρό του για τον εντάξει στην ΑΕΚ. Πέντε χρόνια στη Νέα Φιλαδέλφεια ο Βλάχος πρόλαβε να κατακτήσει ένα πρωτάθλημα και δύο κύπελλα, πριν αποχωρήσει το 1998.
Ενα χρόνο μετά, το καλοκαίρι του 1994 ο Σωκράτης Κόκκαλης κάνει το πρώτο μπαμ. Μεγάλη οικονομική προσφορά στον Αλέξη Αλεξανδρή και ο πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος με τη φανέλα της ΑΕΚ, μετά από μια τριετία ισάριθμων τίτλων κατηφορίζει για το Λιμάνι. Ηταν τα... προεόρτια του μεγάλου "πολέμου" που θα ξεσπούσε ανάμεσα στις δύο ομάδες και ήταν ο πρώτος παίκτης που ένιωσε το μίσος, μπαίνοντας ως αντίπαλος της Ενωσης στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Περνάμε λοιπόν στο ταραχώδες καλοκαίρι του 1996. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς έχει φορέσει την κόκκινη φόρμα και δεν πάει στον Ολυμπιακό μόνος του, αλλά παίρνει μαζί του τον στυλοβάτη της "μηχανής" της ΑΕΚ την προηγούμενη πενταετία, τον Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς. Ο Σέρβος μέσος ακούει και αυτός τα εξ' αμάξης από την κιτρινόμαυρη εξέδρα άμα τη επιστροφή του στο "Ν.Γκούμας" τον Γενάρη του 1997, δεν μπόρεσε όμως να κάνει αισθητή την παρουσία του στον Ολυμπιακό και τον Γενάρη του 1998 έλυσε το συμβόλαιό του.
Ο Ιλια Ιβιτς είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, καθώς έχει υπηρετήσει τις δύο ομάδες με την ιδιότητα τόσο του παίκτη όσο και του... τεχνικού διευθυντή. Πέντε χρόνια με τη φανέλα του Ολυμπιακού, το 1999 κάνει το όνειρο πραγματικότητα και παίρνει μεταγραφή για το Καμπιονάτο και την Τορίνο. Το καλοκαίρι του 2000 επιστρέφει στην Ελλάδα και τον Αρη και μετά από 1,5 χρόνο η ΑΕΚ τον αποκτά, τον Δεκέμβρη του 2001. Ο Σέρβος μένει τρία χρόνια στην Ενωση και κλείνει την καριέρα του, έχοντας χαρίσει μάλιστα το κύπελλο του 2002, σκοράροντας στον τελικό εις βάρος του Ολυμπιακού.
Το καλοκαίρι του 2002, ο Γρηγόρης Γεωργάτος, μετά τη δεύτερη θητεία του στην Ιντερ αναζήτησε τρόπους για να επιστρέψει στον Ολυμπιακό, αλλά η πόρτα του Ρέντη ήταν κλειστή, μετά και την αρνητική εισήγηση του Τάκη Λεμονή. Η ΑΕΚ βρέθηκε τότε στο δρόμο του και αφού ο "καραφλός" πέρασε και από τα γραφεία του Παναθηναϊκού, αλλά "τα είδα όλα πράσινα εκεί και έφυγα", όπως εξήγησε, υπέγραψε στην Ενωση. Μετά από 1,5 χρόνο στην ΑΕΚ, ο Γεωργάτος γύρισε τελικά στη μεγάλη του αγάπη, τον Ολυμπιακό.
Στα ψιλά πέρασε η μετακίνηση του Κόφι Αμπονσά στην ΑΕΚ, το καλοκαίρι του 2003. Ο Γκανέζος σέντερ μπακ, από τις μεγάλες ποδοσφαιρικές "αδυναμίες" του Ντούσαν Μπάγεβιτς αντάμωσε ξανά τον προπονητή του, τον οποίο είχε και τα προηγούμενα χρόνια στον ΠΑΟΚ. Ο Αμπονσά είχε παίξει για 1,5 χρόνο στον Ολυμπιακό, από το Δεκέμβριο του 1998 ως το Γενάρη του 2000.
Ο Χρήστος Κόντης είναι και αυτός μια περίπτωση που δεν διατάραξε καθόλου τα οπαδικά αισθήματα. Τρία χρόνια στον Ολυμπιακό (2000-03) και με λίγες συμμετοχές, ο δυναμικός αμυντικός κάνει πέρασμα από τον Πανιώνιο και το καλοκαίρι του 2004 παίρνει μεταγραφή για την ΑΕΚ, τη "low budget" τότε ΑΕΚ που είχε περάσει στην εποχή του Ντέμη Νικολαΐδη και του Φερνάντο Σάντος. Εμεινε δύο χρονιές στην Ενωση και από το καλοκαίρι του 2006 αγωνίζεται στην Κύπρο και τον ΑΠΟΕΛ.
Στη χαμηλού κόστους ΑΕΚ εντάχθηκε την ίδια εποχή και ο Σταύρος Τζιωρτζιόπουλος. Πέρασε και δεν ακούμπησε από τον Ολυμπιακό, πήγε δανεικός στον Ηρακλή, επέστρεψε στον Ολυμπιακό το Δεκέμβρη του 1999 και σε συνολικά τρεις περιόδους με τα ερυθρόλευκα έπαιξε μόλις 14 φορές. Μετά από σύντομα περάσματα από Ακράτητο και Πανιώνιο, ο αριστερός μπακ εντάχθηκε στην Ενωση το καλοκαίρι του 2004.
Την ίδια εποχή, ο Γιάννης Οκκάς ακολούθησε τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στη δεύτερη επιστροφή του στον Ολυμπιακό. Επαιξε ένα χρόνο με την ΑΕΚ (2003-04), έχοντας αρνηθεί την πρόταση των Ερυθρολεύκων αλλά το επόμενο καλοκαίρι έμεινε ελεύθερος με προσφυγή από την Ενωση και ο "γάμος" πραγματοποιήθηκε. Τρία χρόνια έμεινε ο Κύπριος στον Ολυμπιακό και μετά από ένα πέρασμα από το ισπανικό πρωτάθλημα και τη Θέλτα, από το καλοκαίρι του 2008 επέστρεψε στην πατρίδα του για λογαριασμό της Ομόνοιας.
Αδιάφορο ήταν το πέρασμα του Μιχάλη Καψή στον Ολυμπιακό. Ο πρωταθλητής Ευρώπης με τη φανέλα της Εθνικής, έπαιξε για 5,5 χρόνια στην ΑΕΚ και το καλοκαίρι του 2004, εξαργυρώνοντας τον τίτλο του Euro, αποχώρησε από τη γεμάτη οικονομικά προβλήματα Ενωση για το γαλλικό πρωτάθλήμα και τη Μπορντό. Ένα χρόνο με τους Γιρονδίνους και ξαφνικά το καλοκαίρι του 2006 ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτησή του. Στο Λιμάνι όμως οι πολλαπλοί τραυματισμοί του επέτρεψαν να έχει μόνο έξι συμμετοχές σε 18 μήνες παρουσίας.
Ο... 21ος πρώτος που έπαιξε και στις δύο ομάδες είναι ο Παντελής Καφές. Ή του ύψους ή του βάθους η θητεία τρεισήμισι ετών στον Ολυμπιακό, ο χρήσιμος μέσος μένει ελεύθερος το Γενάρη του 2007 και αμέσως η ΑΕΚ τον αποκτά. Ο Καφές εξακολουθεί να βρίσκεται στο ρόστερ της Ενωσης.
Και αν το επόμενο καλοκαίρι η μεταπήδηση του Χάρη Παππά από τον Ολυμπιακό στην ΑΕΚ πέρασε απαρατήρητη, τι να πει κανείς για αυτή του Ριβάλντο, που κατέληξε και η πιο εντυπωσιακή, η πιο επεισοδιακή και με τα γεγονότα νωπά στη μνήμη όλων. Ο Ρίμπο αποχώρησε με δάκρυα από το "Γ. Καραϊσκάκης", αφού ο Σωκράτης Κόκκαλης δε θέλησε να του προσφέρει νέο συμβόλαιο στον Ολυμπιακό και αμέσως οι Ντέμης Νικολαΐδης και Λορένσο Σέρα Φερέρ του προσέφεραν πλουσιοπάροχο συμβόλαιο για να "ντυθεί" στα κιτρινόμαυρα.
Ο Ριβάλντο έπαιξε ένα χρόνο στην ΑΕΚ και κάτι... ψιλά (ένα παιχνίδι στο ΟΥΕΦΑ τον Αύγουστο με την Ομόνοια) και έφυγε για το Καζακστάν και τη Μπουνιοντκόρ, με την πεποίθηση του "ηθικού πρωταθλητή", της χειρονομίας με τα τέσσερα δάχτυλα ύστερα από το 4-0 επί του Ολυμπιακού και τις ανταλλαγές φιλοφρονήσεων και εξώδικων με την ερυθρόλευκη διοίκηση.
Τελευταίος που κάνει το δρομολόγιο Ολυμπιακός – ΑΕΚ, με ενδιάμεσο σταθμό την κυπριακή Ομόνοια, είναι ο Χρήστος Πατσατζόγλου. Ο δυναμικός αμυντικός, για μια 10ετία με τα χρώματα του Ολυμπιακού, μεταγράφηκε το καλοκαίρι που μας πέρασε στην ΑΕΚ, αλλά λόγω τραυματισμού δεν υπολογίζεται για το αυριανό ντέρμπι.